Για "κανόνες εμπλοκής" που έχουν πλέον παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας του κάνει λόγο ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ, Μπουλέντ Μποστάνογλου αναφερόμενος πλέον με στρατιωτική φρασεολογία στο θέμα των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο.
Για "κανόνες εμπλοκής" που έχουν πλέον παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας του κάνει λόγο ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ, Μπουλέντ Μποστάνογλου σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων που μετέχουν και νατοϊκές δυνάμεις, αναφερόμενος πλέον με στρατιωτική φρασεολογία στο θέμα των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους και ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, ο ναύαρχος είπε "θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί" και οι οποίοι "έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού".
Πρόσθεσε ότι "οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης" και ότι "οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός".
Η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους στην ασυνήθιστη δήλωση και εκτιμάει οτι πρόκειται για λεκτικές υπερβολές του Τούρκου αρχηγού ΓΕΝ που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία.
Σημειώνεται οτι στις 26 Ιουνίου του 2012 με αφορμή την κρίση στη Συρία ο τότε πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής λέγοντας ότι κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας, με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφαλείας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος.
Η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους στη Μεσόγειο μια μέρα μετά την επιτυχημένη τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και ύστερα απο την ανακοίνωση οτι βρίσκεται στα σκαριά νέα τριμερής συνάντηση αυτή τη φορά με το Ισραήλ.
"Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για μια νέα τριμερή με την Ελλάδα και το Ισραήλ", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.
Η συμφωνία του Καΐρου ήταν το πρώτο βήμα για τον διπλωματικό συντονισμό των χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, μια συνεργασία η οποία εμβαθύνεται με τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στις 24 Νοεμβρίου με αντικείμενο την ενεργειακή ασφάλεια.
Στις 12 του μηνός θα υπάρξει μάλιστα συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Ισραήλ ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί κοινό υπουργικό συμβούλιο των δύο χωρών την άνοιξη και η Κύπρος έχει δρομολογήσει συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής στο Τελ Αβίβ.