Σαφή αναφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών κάνει το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου μετά την σύνοδο κορυφής των τριών χωρών στο Κάιρο.
Σαφή αναφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών κάνει το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου μετά την σύνοδο κορυφής των τριών χωρών στο Κάιρο.
Η Διακήρυξη του Καΐρου χαρακτηρίζεται ως σημαντικό, ιστορικό και περιεκτικό έγγραφο και σημειώνει χαρακτηριστικά: "Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει".
Την διακήρυξη υπογράφουν οι Αντ. Σαμαράς, Ν. Αναστασιάδης και Αλ Σίσι στέλνει σαφές μήνυμα και στην Άγκυρα καθώς την καλεί να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου αλλά και να αποφύγει παρόμοια δραστηριότητα στο μέλλον.
Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για συνάντηση που οι τρεις πλευρές χρωστούσαν στην ιστορία και ότι αποτελεί το θεμέλιο μιας πολυσήμαντης στρατηγικής συνεργασίας για την γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή.
"Δώσαμε επίσης μεγάλο βάρος και στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και στις συνεργασίες στα θέματα των υδρογονανθράκων. Είναι ένας τομέας που θα συνεργαστούμε στενά προς όφελος των λαών μας και αλλά προς όφελος του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της ΕΕ. Θέλω να γίνει απολύτως καθαρό ότι σε αυτή την σχέση μεταξύ των τριών μας, η Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουν πράγματι όπως είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης ως πρέσβεις της Αιγύπτου την Αίγυπτο στην ΕΕ. Γιατί γνώμονας για τα προβλήματα της περιοχής πρέπει να είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια και ο καλύτερος πρέσβης σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής είναι η Αίγυπτος", είπε ο κ. Σαμαράς.
Οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ ήταν θέμα συζήτησης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου να επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι αυτή η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς τρίτης χώρας και κάλεσε όλα τα κράτη που συμμερίζονται το όραμα να συμμετάσχουν στις προσπάθειες.
"Συζητήσαμε τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης και ενεργειακής μας συνεργασίας καθώς είναι η πεποίθησή μας πως η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης αν θέλετε και κίνητρο για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας αντί της πρόκλησης διαφορών", είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.
"Ξεκίνησαν οι συνομιλίες μας και οι χώρες αποβλέπουν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών τους σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας από μια κοινή βάση αμοιβαίων συμφερόντων για την απόκτηση εν τέλει μεγαλύτερων συμφερόντων", σημείωσε ο πρόεδρος Αλ Σίσι.
Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros υπό την προστασία δυο τουρκικών φρεγατών προκαλεί με τις σεισμικές έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου και ο Ερντογάν απειλεί οτι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
Με βάση το διεθνές δίκαιο το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και έτσι η ελληνική ΑΟΖ επεκτείνεται μέχρι την ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Η Τουρκία η οποία δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το δίκαιο της θάλασσας, δεν αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και θέλει να επεκτείνει την δική της ΑΟΖ μέχρι την Αίγυπτο αποκλείοντας έτσι την Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρόεδρος όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής απορρίπτει τις κατευναστικές ενέργειες και στέλνει μήνυμα στην ελληνική πλευρά οτι δεν θα κάνει πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και μεγάλο βήμα της Ελλάδας ως προς την αποστολή ηχηρού τριπλού μηνύματος στην Τουρκία εκτιμά ο ανταποκριτής του MEGA, Μιχάλης Ιγνατίου, πως είναι το αποτέλεσμα της σημερινής συνόδου κορυφής στο Κάιρο. Το γεγονός ότι η Αίγυπτος δέχεται να κάνει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα είπε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός καθώς δέχεται την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Επί της ουσίας, η Αίγυπτος με το σημερινό ανακοινωθέν δηλώνει ότι δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.