Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και γενικότερα έστειλα από τη Λευκωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος.
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και γενικότερα έστειλαν από τη Λευκωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος.
Ο Αντώνης Σαμαράς -ο οποίος μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε λόγο για προσκύνημα στην Κύπρο- στις δηλώσεις του νωρίτερα μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη είπε πως δεν γίνεται να αγνοούνται, ούτε να επιβραβεύονται οι προκλήσεις και πρόσθεσε:
"Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της επιτρέποντας την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Αναμένουμε δηλαδή απτά δείγματα ότι πραγματικά η Τουρκία πιστεύει στην επανένωση της νήσου και ότι δεν επιδιώκει απλών την αποτυχία της διαδικασίας ώστε να υπάρξει πρόσχημα για την προώθηση μεθοδεύσεων εκτός πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και σε βάρος του κυπριακού λαού. Τέτοια δείγματα δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η υποστήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία είναι δεδομένη και υπογράμμισε ότι η ενότητα μεταξύ των δύο κρατών είναι αρραγής. Αναφερόμενος στο θέμα της κατοχής του νησιού, είπε πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτό από την ελληνική πλευρά και θύμισε καταπάτηση περιουσιών των νομίμων κατόχων από το ψευδοκράτος και τον μαζικό εποικισμό που συνεχίζεται από την τουρκική πλευρά εδώ και 40 χρόνια.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και τόνισε:
"Στρατηγικός μας στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μια λύση που θα βασίζεται πάντοτε στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νομίμων κατοίκων αυτής της χώρας στη βάση των συμφωνιών κορυφής, αναρίθμητων αποφάσεων του ΟΗΕ και αναλόγων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας".
Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε πως οι συζητήσεις περιεστράφησαν στο θέμα του συντονισμού και της λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε:
"Κοινή συνισταμένη μας είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι η πρόκληση περαιτέρω εντάσεων. Εξάλλου δεν είμαστε εμείς που προκαλέσαμε. Τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα συνειδητοποιήσουν πως ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν ουδενός τα δικαιώματα και ιδιαίτερα όταν προσχηματικά γίνονται για τα αυτονόητα".
Θέτοντας το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων που φαίνεται πως έχουν εντοπιστεί στον υποθαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε:
"Θα ήθελα να τονίσω τόσο προς τους Τουρκοκύπριους όσο και προς την Τουρκία ότι οι υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ ανήκουν στον Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι μετά τη λύση – από τα έσοδα της εκμετάλλευσης – θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Συνεπώς για εμάς θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο προς επίσπευση ενός ουσιαστικού διαλόγου και το συντομότερο δυνατό μιας λύσης που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους".
Ήδη, από απόψε οι κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης βρίσκονται στο Κάιρο για την τριμερή σύνοδο κορυφής και αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.