Μετά από την ανταλλαγή e- mail και τις συνεχείς διευκρινίσεις των τελευταίων ημερών σε τεχνικό επίπεδο, η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι θα αρθούν οι επιφυλάξεις των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι έως τώρα εμφανίζονται απρόθυμοι ακόμα και να ορίσουν ημερομηνία επιστροφής.
Μετά από την ανταλλαγή e- mail και τις συνεχείς διευκρινίσεις των τελευταίων ημερών σε τεχνικό επίπεδο, η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι θα αρθούν οι επιφυλάξεις των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι έως τώρα εμφανίζονται απρόθυμοι ακόμα και να ορίσουν ημερομηνία επιστροφής.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Κεφάλαιο, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται εκτενώς στο σχέδιο σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, για τον ΕΝΦΙΑ και το ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι καταρτίζεται το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα, όπως έκαναν όλες οι χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια.
"Μας απομένουν ελάχιστα αλλά κρίσιμα βήματα για να αλλάξουμε το σκηνικό στην οικονομία και να ανοίξουμε νέες προοπτικές για όλους τους Έλληνες. Σε αυτό το μεταίχμιο οι ευθύνες όλων είναι τεράστιες. Δεν θα αφήσουμε την αβεβαιότητα, που κάποιοι σκόπιμα καλλιεργούν, να εκτροχιάσει την τελευταία στιγμή την πορεία ανάταξης της χώρας. Δεν θα αφήσουμε την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια που μπορεί να τινάξει τις θυσίες μας στον αέρα, την ώρα που ανοίγουμε νέα σελίδα για τον τόπο" τονίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, η θέση των κυβερνητικών εταίρων είναι ότι μπορούν να γίνουν μόνο διοικητικού τύπου παρεμβάσεις, όπως οι ενοποιήσεις ταμείων και σε καμία περίπτωση νέες μειώσεις συντάξεων ή αλλαγές στο χρόνο ωρίμανσης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, όπως ζητά η τρόικα. Όσον αφορά τις απεργίες, η θέση της κυβέρνησης είναι αρνητική στην απαίτηση των δανειστών για τη λήψη αποφάσεων από το 51% των εργαζομένων, ειδικά σε επίπεδο κλάδων. Υπό συζήτηση είναι να αυξηθεί ο χρόνος προειδοποίησης στις 48 ώρες, από τις 24 ώρες που προβλέπονται σήμερα.
Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ελληνική πλευρά στην επαναφορά διάταξης για την πρόβλεψη lock out, δηλαδή της δυνατότητας ανταπεργίας από τους εργοδότες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι ισχύουσες διατάξεις του Αστικού Κώδικα μπορούν, άλλωστε, με ερμηνεία, να καλύψουν τους εργοδότες. Αμετάβλητη είναι η θέση της Αθήνας και για τις ομαδικές απολύσεις, αφού οι κυβερνητικοί εταίροι είναι αρνητικοί στην πλήρη απελευθέρωση, που ζητά η τρόικα.
Για το νέο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο σχεδιασμός προβλέπει πιλοτική εφαρμογή σε κάποια υπουργεία από το δεύτερο 6μηνο του 2015 και πλήρη εφαρμογή του από το 2016.
Το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών προς την τρόικα είναι ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θέληση της Αθήνας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και προώθηση των μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας όμως υπόψιν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
"Δεσμεύσεις ως εκεί που μπορούν να γίνουν" αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι αρκούν μερικές μόνο ημέρες, για να χαθούν όσα έχουν επιτευχθεί έως τώρα, χαρακτηρίζοντας ρίσκο για τη χώρα μια ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
"Η σταθερότητα της χώρας δεν επηρεάζεται από μια φυσιολογική, δημοκρατική εναλλαγή στην κυβέρνηση. Επηρεάζεται όμως από την ανευθυνότητα, απ' το λαϊκισμό, απ' τον ερασιτεχνισμό. Ναι, όπως είπα, σε πέντε μόλις μέρες μπορούν να καταστραφούν οι θυσίες πέντε ετών" τόνισε.
Εν τω μεταξύ σε δημοσκόπηση της εταιρίας Metrisi για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 27,2% έναντι της ΝΔ που ακολουθεί με 24,1%. Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην τρίτη θέση με 6,4% και ακολουθούν το Ποτάμι με 5,5%, το ΚΚΕ με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%, οι Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη με 2,2%, ο ΛΑΟΣ με 1,2%, η ΔΗΜΑΡ με 0,9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 14,9%. Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει το 39,9% έναντι 33,2% του Αλέξη Τσίπρα.
Με φόντο τις ασφυκτικές πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων στις αγορές ομολόγων, ο Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News επισημαίνει ότι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού προϋποθέτει τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων μακροπρόθεσμα, την εξισορρόπηση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών αλλά την πολιτική σταθερότητα.
"Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και την εκτίναξη των spreads, προκύπτει η ανάγκη να υπάρχει κάποιας μορφής προληπτική – πιστωτική γραμμή, η οποία θα λειτουργεί ως μαξιλάρι ασφαλείας τόσο για το Δημόσιο και την ομαλή έξοδό του στις αγορές, όσο και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών ομολόγων στο ελληνικό δημόσιο" υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.