Συνεχίζονται οι εικασίες για το πρόσωπο που είναι θαμμένο στον τάφο μετά και την αποκάλυψη ολόκληρου του εντυπωσιακού ψηφιδωτού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Ερμής, ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη αντιστοιχούν σε ιστορικά πρόσωπα.
Συνεχίζονται οι εικασίες για το πρόσωπο που είναι θαμμένο στον τάφο μετά και την αποκάλυψη ολόκληρου του εντυπωσιακού ψηφιδωτού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Ερμής, ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη αντιστοιχούν σε ιστορικά πρόσωπα.
Ο ιστορικός συγγραφέας Άντριου Τσαγκ μιλώντας στο Discovery εκτιμά ότι πίσω την κοκκινομάλλα Περσεφόνη κρύβεται η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.
"Η Ρωξάνη, σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προερχόταν από την περιοχή του σημερινού Αφγανιστάν, κάτι που καθιστά εξαιρετικά σπάνια την πιθανότητα να είναι στην πραγματικότητα κοκκινομάλλα. Στον αντίποδα η Ολυμπιάδα προερχόταν από τους Μολοσσούς της Ηπείρου, όπου τα κόκκινα μαλλιά ήταν κάτι το συνηθισμένο", είπε.
Ο Τσαγκ δεν αποκλείει το πρόσωπο του Θεού Ερμή να είναι το πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: "Ποιος ήταν κοντά στα 20 του χρόνια όταν ο Φίλιππος δολοφονήθηκε και ήταν κοντά στον βασιλιά και τη βασίλισσα των Μακεδόνων; Η απαντηση είναι προφανής".
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Παναγιώτης Φάκλαρης συνεργάτης του καθηγητή Ανδρόνικου στις ανασκαφές της Βεργίνας υποστηρίζει ότι η αναπαράσταση με την αρπαγή της Περσεφόνης, δεν φανερώνει την ταυτότητα του νεκρού.
"Δε σημαίνει τίποτα για γυναίκα γιατί οι τάφοι της Βεργίνας δεν είναι γυναικείοι αποκλειστικά έχουν ταφεί κ άνδρες. Δεν μας οδηγεί δηλαδή στο φύλο του νεκρού το ψηφιδωτό με τίποτα", είπε.
Σε κάθε περίπτωση πάντως για τους αρχαιολόγους είναι σαφές ότι ο αρχαίος τάφος της Αμφίπολης ανήκει σε ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο το οποίο μάλιστα μπορεί να συνδέεται με το στενό περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μια από τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί είναι ότι πρόκειται για τον τάφο του Ηφαιστίωνα, παιδικού φίλου του Μακεδόνα στρατηλάτη και αξιωματικό στην εκστρατεία του. Σύμφωνα με άλλη θεωρία στον τάφο είναι θαμμένος ο βασιλιάς Κάσσανδρος ο οποίος δολοφόνησε τη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη και το γιο τους, Αλέξανδρο τον τέταρτο.
Την ίδια ώρα, η ανασκαφή συνεχίζεται με μεγάλη προσοχή στον τρίτο θάλαμο και έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να αποκαλυφθούν τα μυστικά που κρύβει.