Μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς πρόσθετο δανεισμό ή νέο μνημόνιο, χωρίς όμως να παραιτείται του στόχου για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, με την Γερμανίδα καγκελάριο να προβαίνει με τη σειρά της θετικά αλλά γενικόλογα σχόλια για την Ελλάδα.
Μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς πρόσθετο δανεισμό ή νέο μνημόνιο, χωρίς όμως να παραιτείται του στόχου για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, με την Γερμανίδα καγκελάριο να προβαίνει με τη σειρά της θετικά αλλά γενικόλογα σχόλια για την Ελλάδα.
Η Άγκελα Μέρκελ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της χορήγησης δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί "μόνο έτσι για μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη" αλλά και για σημαντικότατα δείγματα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που κατέστη εφικτή με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Έκανε επίσης ειδική αναφορά στην Task Force που ανέλαβε την βελτίωση στον τομέα της υγείας αλλά και την αντίστοιχη στη συνεργασία των διοικήσεων σε τοπικό επίπεδο.
Παραδέχθηκε ότι οι καιροί στην Ελλάδα "είναι δύσκολοι" για τους ανθρώπους αλλά σημείωσε ότι τα πρώτα δείγματα επιτυχίας είναι ορατά και λέγοντας χαρακτηριστικά στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι "θα κάνουμε ο, τι περνά από το χέρι μας για να σας στηρίξουμε περαιτέρα".
Από την μεριά του, ο κ. Σαμαράς αφού ευχαρίστησε την κα Μέρκελ για την πρόσκληση και την φιλοξενία, είπε ότι οι δυο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα "κυρίως για το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας και την πρόοδο και τις προοπτικές".
Υπογράμμισε ότι συνοπτικά η Ελλάδα πέτυχε σειρά δύσκολων στόχων σε διάστημα στυντομότερο απο ο,τι προβλεπόταν, κάνοντας ειδική μνεία στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και με την διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και το 2014 και μάλιστα πάνω από τους στόχους.
Πρόσθεσε ότι η χώρα βγήκε στις αγορές δυο χρονια νωρίτερα, τον Απριλιο του 2014 και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν πολυ καλά, όντας σταθεροποιημένα στο 4,2% και με τάση περαιτέρω πτώσης όταν τον Απρίλιο του 2014 ήταν στο 4,95%.
Ανέφερε περαιτέρω ότι η Ελλάδα πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με μικρότερα ποσά από όσα είχαν προβλεφθεί και προσελκύοντας και πάνω απο 10 δισ. σε ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ καταληκτικά επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι πέτυχε παρά την σκληρή λιτότητα να βγει απο την ύφεση μετά από έξι χρόνια, διαβεβαιώνοντας ότι το τρίτο τρίμηνο αναμένεται θετικό ΑΕΠ.
"Της εξήγησα ότι δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας"
Ο Αντ. Σαμαράς διασαφηνίζοντας ακόμη περισσότερο τους τομείς που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης είπε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στην καγκελάριο ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της και ότι κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η χώρα έχει ανάγκη από ορισμένες ανακουφίσεις στον τομέα των φοροελαφρύνσεων ώστε να μειωθεί και άλλο η ανεργία, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να ολοκληρωθούν οι στόχοι εξυγίανσης. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά θέλοντας να ενισχύσει το επιχείρημα αυτό ότι η χώρα έδειξε σε συνθήκες ύφεσης ότι μπορεί να κάνει πολλά και άρα σε συνθήκες ανάπτυξης μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα.
"Έχουμε ανάγκη στιγμών ανάσας", είπε χαρακτηριστικά, "για να δοθεί νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις". Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ο έλεγχος και ο στόχος του χρέους "είναι δεδομένος" με στόχο την σταδιακή αποπληρωμή του μέσα από πρωτογενή πλεονάσματα και ιδιωτικοποιήσεις.
Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα προτείνει σύντομα ένα πλαίσιο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα επόμενα χρόνια και για μετά το τέλος του προγράμματος, γιατί όπως είπε "η χώρα μου έχει μπει καλά στον χώρο των μεταρρυθμίσεων που φέρνουν ανταγωνιστικότητα" και επισήμανε με νόημα ότι "γυρισμός δεν υπάρχει" και πως "πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε".
Σημείωσε μάλιστα ότι τις μεταρρυθμίσεις που βοηθούν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική θα έπρεπε να της είχε προωθήσει η χώρα μόνη της "χωρίς να το έχει ζητήσει κανένας" και ανέφερε ότι αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν πέρα από τις όποιες δεσμεύσεις.
Αναφορικά με το χρέος, είπε ότι μετά την τελευταία αξιολόγηση για το 2014 και τα τελικά αποτελέσματα για τα τεστ αντοχής για τις τράπεζες αναμένεται μια τελική ρύθμιση για την βιωσιμότητά του ώστε να φύγουν τα τελευταία εμπόδια και να προωθηθούν πλέον οι μακροπρόθεσμες παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα.
Κατέληξε στην τοποθέτησή του ότι για το 2015 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 2,9% και το 2016 του 3,7% και ότι η Ελλάδα κάνει ο, τι μπορεί για να πιάσει και να ξεπεράσει τις επιδόσεις αυτές ώστε να κερδίσει την μάχη της ανεργίας. Μιλώντας για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι η αγωνία και η μάχη όλων, σημειώνοντας ότι έχει αρχίσει να μειώνεται μετά από έξι χρόνια, ωστόσο παραμένει "υπερβολικά υψηλή ιδιαίτερα για τους νέους".
Πρόσθεσε ότι στον κόσμο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας η θέση της Ελλάδας βελτιώνεται και ότι αυτό οφείλεται τόσο στην βοήθεια των εταίρων όσο και στις θυσίες του λαού ενώ δείχνει ότι "η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της και ότι οι κίνδυνοι για παραμονή της στο ευρώ μοιάζουν σήμερα πολύ μακρινοί".