Σχέδιο για βελούδινο διαζύγιο επεξεργάζονται Αθήνα και Ουάσιγκτον, με στόχο τη διακοπή της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ ένα χρόνο πριν λήξει το πρόγραμμα του Ταμείου.
Σχέδιο για βελούδινο διαζύγιο επεξεργάζονται Αθήνα και Ουάσιγκτον, με στόχο τη διακοπή της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ ένα χρόνο πριν λήξει το πρόγραμμα του Ταμείου.
Η στάση των Ευρωπαίων, η χρηματοδότηση από τους οποίους τελειώνει φέτος, δεν είναι, πάντως, ακόμα ξεκάθαρη. Το κρίσιμο, στο υπό διαμόρφωση σχέδιο, είναι το πώς θα καλυφθεί το "κενό", που θα αφήσει η διακοπή της χρηματοδότησης από το Ταμείο, σε συνδυασμό με το όποιο χρηματοδοτικό "κενό" υπήρχε ούτως ή άλλως στην επόμενη διετία.
Από τις πρώτες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου φαίνεται ότι κεντρική επιλογή είναι η πιο επιθετική προσφυγή στις αγορές, με νέες εκδόσεις ομολόγων και μακροπρόθεσμων εντόκων γραμματίων.
Μιλώντας στο Λονδίνο, ο Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο δάνειο για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο να μην εισπράξει καν τα χρήματα που έχει να λάβει ακόμη από το ΔΝΤ. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ξεκαθάρισε, δε, ότι η χώρα δεν πρόκειται να λάβει νέο δάνειο και να συνάψει νέο μνημόνιο.
"Είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές κλίνοντας την καμπύλη των αποδόσεων. Αποκλείεται το τρίτο μνημόνιο. Αποκλείεται το τρίτο πακέτο. Δεν το χρειαζόμαστε", είπε.
Η Ελλάδα έχει να λάβει ακόμη από το ΔΝΤ 12,5 δισ. ευρώ έως τον Μάρτιο του 2016, ενώ μέσα στην επόμενη διετία πρέπει να αποπληρώσει στο Ταμείο για τα χρήματα που έχει ήδη δανειστεί 11,7 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα θα πρέπει να δανειστεί μέσα στο 2015 περίπου 11-12 δισ. ευρώ. Για να αποφύγει νέο δάνειο η Ελλάδα, θα πρέπει να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο του ΔΝΤ, αλλά και να χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, εφόσον οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Σε συνέντευξη του στους Financial Times, όπου παρουσιάζεται ως πρωθυπουργός εν αναμονή, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η λύση για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άλλη από την αναδιάρθρωση του χρέους και τη σύνδεση των ομολόγων με το ΑΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους Ευρωπαίους να ενισχύσουν την προοπτική της ανάπτυξης στη χώρα.
Μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και νυν αντιπρόεδρος στην Τράπεζα Πειραιώς, επεσήμανε ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού από τις αγορές, ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους, που πιέζουν διακριτικά για νέο δάνειο.