Οφέλη για εκατοντάδες, χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα έρχονται από τη νέα μείωση του ευρωπαϊκού κεντρικού επιτοκίου.
Οφέλη για εκατοντάδες, χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα έρχονται από τη νέα μείωση του ευρωπαϊκού κεντρικού επιτοκίου. Χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, προχώρησε στην κίνηση αυτή, ενώ εξήγγειλε και άλλες πρωτοβουλίες για να τονώσει τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία, παρά τις αντιρρήσεις της Άγκελα Μέρκελ.
Έτσι για στεγαστικό 100.000 ευρώ – 20ετούς διάρκειας, η δόση με επιτόκιο 4,60% ήταν 638,52 ευρώ, με 4,25% διαμορφώθηκε στα 619,62 ευρώ και με 4,15% προσγειώθηκε στα 614,28 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μειώθηκε κατά 24,24 ευρώ/μήνα από πέρσι και κατά 5,34 ευρώ/μήνα από τον Ιούνιο. Για στεγαστικό 150.000 ευρώ – 30ετούς διάρκειας, η δόση με επιτόκιο 5,60% ήταν 862,32 ευρώ, με 5,25% διαμορφώθηκε στα 829,34 ευρώ και με 5,15% υποχώρησε στα 820,03 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μειώθηκε κατά 42,29 ευρώ/ μήνα από πέρσι και κατά 9,31 ευρώ/μήνα από τον Ιούνιο.
Ενδεικτικό είναι ότι ενώ ο προκάτοχος του Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Τρισέ, είχε αυξήσει εν μέσω κρίσης το επιτόκιο στο 1,5%, αμέσως μόλις πήρε τα ηνία της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε αλλεπάλληλες μειώσεις, χωρίς να σταματήσει ούτε στο ρεκόρ του 0,5%, φτάνοντας στο 0,05% αιφνιδιάζοντας τους πάντες.
Πάντως αυτό που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στη Γερμανία είναι το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων, που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, ως μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας. Τα σχόλια στον γερμανικό Τύπο και οι συνεντεύξεις που φιλοξενούνται, χαρακτηρίζονται από επιφυλακτικά ως εχθρικά, με κοινό παρανομαστή την εκτίμηση ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης υπερέβη τις αρμοδιότητες του.
Στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε ειδική αναφορά στις αποφάσεις της ΕΚΤ αλλά και στη δέσμευση του Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε να στηρίξει το ελληνικό αίτημα για επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού των επιχειρήσεων, από το ΕΣΠΑ.
"Αν αυτά τα δυο πράγματα συμπέσουν και τα καταφέρουμε,μπορούμε πραγματικά να κάνουμε μια επανεκκίνηση γρήγορη της ελληνικής οικονομίας, να φτάσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης που υπερβαίνουν και τις προσδοκίες το 2015, με τελικό στόχο να καταπολεμήσουμε την ανεργία" υποστήριξε ο κ. Δένδιας.