Ελπίδες για τερματισμό των εχθροπραξιών έχουν γεννηθεί, οι οποίες στρέφονται στη σημερινή τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας, στο Βερολίνο
Ελπίδες για τερματισμό των εχθροπραξιών έχουν γεννηθεί, οι οποίες στρέφονται στη σημερινή τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας, στο Βερολίνο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να επιτευχθεί "μια διαρκής κατάπαυση του πυρός" στην Ουκρανία, και πως οι συζητήσεις σήμερα θα επικεντρωθούν "καταρχάς σε ένα σχέδιο με στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς εκεχειρίας και στα πλαίσια για τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων" της χώρας.
Για πρώτη φορά υπήρξαν και επικριτικές παρατηρήσεις δυτικών πρωτευουσών προς το Κίεβο, από την πλευρά του οποίου ζητήθηκε αυτοσυγκράτηση, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στη Μόσχα, Θαν. Αυγερινός.
Θετικά προχωρά και η συνεννόηση για το ανθρωπιστικό κονβόι καθώς έχει συμφωνηθεί με την ουκρανική πλευρά πως τα φορτηγά θα περνούν κατά παρτίδες. Ήδη τα πρώτα 16 φορτηγά έχουν πλησιάσει το συνοριακό φυλάκιο Ντονιέτσκ από τη ρωσική πλευρά ενώ και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός διαβεβαιώνει ότι στελέχη του θα συνοδεύουν τα φορτηγά ως τον προορισμό τους.
Εν τω μεταξύ ένα ουκρανικό μαχητικό MIG29 κατερρίφθη έξω από το Λουγκάνσκ, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο πιλότος χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και σώθηκε, ανέφερε εκπρόσωπος της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" στην Ουκρανία. Κατά την πλευρά του Κιέβου είναι το 17ο αεροσκάφος που χάνει η Ουκρανία από την αρχή του εμφυλίου, κατά τους αντάρτες ίσως και το 34ο. Την όξυνση στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι για άλλη μια φορά χρησιμοποιήθηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι στην περιοχή του Λουγκάνσκ που εκτοξεύτηκαν εναντίον των περιχώρων της πόλης.
Οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα αστυνομικό τμήμα στο Λουγκάνσκ και ύψωσαν την ουκρανική σημαία εκεί, όπως δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο στην Ουκρανία φαίνεται πως έντονες είναι οι πιέσεις στον Πέτρο Ποροσένκο τόσο από τους συγγενείς και τους στρατιώτες που δεν θέλουν να πολεμήσουν ή να μετακινηθούν προς τα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας όσο και από το Δεξιό Τομέα, ο οποίος με επίσημη δήλωσή του έδωσε 48ωρη προθεσμία στον πρόεδρο της χώρας έτσι ώστε να απελευθερωθούν όλα τα μέλη και στελέχη της οργάνωσης, τα οποία έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες, ακόμα και για απλά ποινικά εγκλήματα.