Με νέα απόφαση ξεπέρασε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σκόπελο των αυτόματων συμψηφισμών οφειλών από και προς το Δημόσιο, που ουσιαστικά λειτουργούσαν ως παγίδα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Με νέα απόφαση ξεπέρασε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σκόπελο των αυτόματων συμψηφισμών οφειλών από και προς το Δημόσιο, που ουσιαστικά λειτουργούσαν ως παγίδα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Έτσι εξαιρούνται από τους συμψηφισμούς οι βεβαιωμένες οφειλές από ΕΝΦΙΑ, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου.
Με την απόφαση "ξεπαγώνουν" οι επιστροφές φόρου εισοδήματος για όσους βαρύνονται με ΕΝΦΙΑ, ενώ λύνεται και το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις των αγροτών για το εμπάργκο, που δεν θα "ψαλιδιστούν" με τον ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί, εφόσον βέβαια τους καταβληθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά στις εκπτώσεις και στις απαλλαγές από το νέο Φόρο Ακινήτων, νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί κατ' αρχήν όχι με Απόφαση αλλά με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, που θα διορθώνει τις κακοτεχνίες του αρχικού νόμου.
Στόχος είναι η υποβολή των αιτήσεων να γίνει ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι ουρές στις εφορίες, ενώ αναζητείται η φόρμουλα για τη διασταύρωση των στοιχείων όσων έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, με δεδομένο ότι η ασφαλιστική ενημερότητα αποτελεί προϋπόθεση για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των ευπαθών ομάδων.
Βασική προϋπόθεση για έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι η οικονομική αδυναμία πληρωμής, όπως επίσης να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία. Σε κάθε περίπτωση η συνολική επιφάνεια των ακινήτων των δικαιούχων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ.
Έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί.
Πλήρης έκπτωση προβλέπεται για τρίτεκνους- πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί. Από το νόμο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα αναστολής πληρωμής του φόρου 3 φορές στη 10ετία, για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 30%.
Κι ενώ ξεπεράστηκε το εμπόδιο των συμψηφισμών, παραμένει ο πονοκέφαλος των καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ. Αν και ο μέσος χρόνος αναμονής έχει μειωθεί, πλέον, στον ένα χρόνο, πολλές εφορίες εξακολουθούν να έχουν δεκάδες ή εκατοντάδες υποθέσεις στα ράφια τους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 834 ημέρες, στη ΔΟΥ της Κω 694 ημέρες, στην εφορία της Φλώρινας 651, στην ΙΔ' Αθηνών 639, στη ΔΟΥ Μυκόνου 592 ημέρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο μέσος χρόνος αναμονής για επιστροφή ΦΠΑ διαμορφώνεται στις 307 ημέρες, ωστόσο σε 43 Δ.Ο.Υ. οι φάκελοι βρίσκονται σε αναμονή για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 2.783 αιτήσεις έχουν ξεπεράσει το όριο αναμονής των 90 ημερών, εκ των οποίων οι 1.035 έχουν υποβληθεί μετά από την 1η Ιανουαρίου. Όσον αφορά, δε, στο αιτούμενο ποσό, αγγίζει συνολικά τα 429 εκατομμύρια ευρώ.