Στην ασφάλεια της Ελλάδας επέστρεψαν οι 186 Έλληνες και αλλοδαποί πολίτες που απομακρύνθηκαν με επιτυχία από τη Λιβύη, με τη φρεγάτα "Σαλαμίς" του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην ασφάλεια της Ελλάδας επέστρεψαν οι 186 Έλληνες και αλλοδαποί πολίτες που απομακρύνθηκαν με επιτυχία από τη Λιβύη, με τη φρεγάτα "Σαλαμίς" του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι 77 Έλληνες, συγκινημένοι αλλά και ανακουφισμένοι που ξέφυγαν από την κόλαση του εμφυλίου, ευχαρίστησαν το πλήρωμα της φρεγάτας για την επιχείρηση, αλλά εξέφρασαν και την αγωνία τους για τους συγγενείς τους που άφησαν πίσω.
Χιλιάδες πολίτες συνωστίζονται στα σύνορα με τη Τυνησία ενώ οι φονικές μάχες συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Τρίπολη μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών. Πεδίο σύγκρουσης έγινε και το αεροδρόμιο.
Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν και πολλοί Κινέζοι, με τον πρέσβη της χώρας να ευχαριστεί τη χώρα μας για τη βοήθεια που τους πρόσφερε. Αφού διήνυσαν 650 ναυτικά μίλια οι αξιωματικοί και το πλήρωμα της φρεγάτας κατέπλευσαν στις προσβάσεις του λιμανιού της Τρίπολης την Πέμπτη το απόγευμα, οπότε ομάδα βατραχανθρώπων, που επέβαινε στο πλοίο, ασφάλισε τον χώρο περιμετρικά του λιμανιού και εγκατέστησε σταθμό επιβίβασης.
Η φρεγάτα παρέμεινε σε ασφαλή απόσταση κοντά στο λιμάνι και η επιβίβαση των πολιτών έγινε με φουσκωτές λέμβους του λιβυκού ναυτικού. Λόγω, όμως, του υψηλού κυματισμού χρειάστηκε και η συμβολή ρυμουλκών για την ολοκλήρωση της επιχείρησης, η οποία διήρκεσε περίπου έξι ώρες.
Η φρεγάτα απέπλευσε στη μία τα ξημερώματα της Παρασκευής. Μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι στις 4 Αυγούστου θα μετακινήσει προσωρινά το διπλωματικό της προσωπικό στην Τυνησία. Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών.