Σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας" πέρασε σήμερα η Αργεντινή καθώς αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και παρέμεινε πιστή στη θέση της να πληρώσει τα ομόλογα που κατέχουν τα αποκαλούμενα κεφάλαια – αρπακτικά.
Σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας" πέρασε σήμερα η Αργεντινή καθώς αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και παρέμεινε πιστή στη θέση της να πληρώσει τα ομόλογα που κατέχουν τα αποκαλούμενα κεφάλαια – αρπακτικά.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Άξελ Κισίλοφ, είπε πως η χώρα προσέφερε στους δανειστές κέρδος 300% αλλά εκείνοι επιθυμούσαν παραπάνω. "Τα αρπακτικά κεφάλαια σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου μπορούσαν να συναινέσουν και να μας παραχωρήσουν αυτή την αναβολή. Θέλω να καταστήσω σαφές – κάτι που είναι ήδη κοινώς γνωστό – δεν είμαι διατεθειμένα να μας παραχωρήσουν αυτή την αναβολή", είπε ο Αργεντίνος υπουργός Οικονομικών.
Πίσω από την νέα χρεοκοπία της Αργεντινής βρίσκεται ο Πολ Σίνγκερ, ιδιοκτήτης ενός κερδοσκοπικού κεφαλαίου, που έσπευσε το 2008 να αγοράσει χρέος ονομαστικής αξίας 1,5 δισ δολαρίων πληρώνοντας μόλις 50 εκατομμύρια δολάρια. Σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε δικαστική "μάχη" στις ΗΠΑ ώστε να εισπράξει τα χρήματα από τα ομόλογα στο ακέραιο.
Ο Σίνγκερ κέρδισε όλες τις δίκες και η απόφαση επικυρώθηκε και από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και οι υπόλοιποι κάτοχοι των ομολόγων δέχθηκαν τη συμφωνία που πρότεινε η κυβέρνηση της Αργεντικής με αποτέλεσμα το αμερικανικό δικαστήριο να μπλοκάρει την πληρωμή άλλου ομολόγου και η χώρα να βρεθεί σε τεχνική χρεοκοπία.
Η απόφαση αυτή ξύπνησε φόβους επανάληψης των επεισοδίων που συντάραξαν το 2001 το Μπουένος Άιρες όταν μετά τη χρεοκοπία της χώρας ο κόσμος βγήκε στους δρόμους επιχειρώντας να σηκώσει τα χρήματα από τις τράπεζες που εν τω μεταξύ είχαν κλείσει ελλείψει ρευστού. Για ημέρες αγανακτισμένοι πολίτες λεηλατούσαν καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Ειδικοί αναλυτές θεωρούν απίθανο να δούμε ανάλογες σκηνές. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δεύτερη χρεοκοπία μέσα σε 13 χρόνια δε θα έχει αρνητικές συνέπειας για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Στο Μπουένος Άιρες, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν κατά των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.
Τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και κρατώντας πανό που έγραφαν "η Αργεντινή ή τα αρπακτικά: Δε διαπραγματευόμαστε με το λαό", οι διαδηλωτές, που εκπροσωπούσαν διάφορα κόμματα και κοινωνικά κινήματα, έριξαν πυροτεχνήματα και κρατούσαν σημαίες και φωτογραφίες της Προέδρου Κίρσνερ.