Δρακόντειες χαρακτηρίζονται οι νέες διατάξεις για το πόθεν έσχες των προσώπων που ασκούν δημόσια εξουσία ή έχουν πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα και το ζητούμενο είναι η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή τους.
Δρακόντειες χαρακτηρίζονται οι νέες διατάξεις για το πόθεν έσχες των προσώπων που ασκούν δημόσια εξουσία ή έχουν πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα και το ζητούμενο είναι η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή τους.
Σε ειδικό κεφάλαιο του πολυνομοσχεδίου, δεν διευρύνεται απλώς ο κατάλογος των υπόχρεων δήλωσης πόθεν έσχες, αλλά προβλέπονται συν τοις άλλοις ασφυκτικές διαδικασίες ελέγχου και διασταυρώσεων από ειδικές επιτροπές, καθώς και ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες, που κόβουν την ανάσα.
Στον μακρύ κατάλογο των υπόχρεων, συμπεριλαμβάνονται ο Πρωθυπουργός, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, οι Επικεφαλής "ευαίσθητων" υπηρεσιών (ΕΥΠ, ΥΠΑ, ΕΟΦ, ΕΟΤ κ.λ.π.), οι Αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Επικεφαλής δημόσιων επιχειρήσεων, τα Μέλη επιτροπών προμηθειών, Δικαστικοί, τραπεζικά στελέχη, εκδότες, δημοσιογράφοι, γιατροί, ενστολοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εφοριακοί και "ράμπο" καταπολέμησης του "μαύρου" χρήματος.
Με στόχο την αποτροπή φαινομένων κακοδιαχείρισης και πλουτισμού, όπως αυτά αποτυπώνονται στις εκθέσεις εγχώριων και διεθνών οργανισμών για τη διαφθορά, οι νέες ποινές χαρακτηρίζονται εξοντωτικές.
Για μη υποβολή, ανακριβή ή ελλιπή δήλωση πόθεν έσχες, προβλέπεται φυλάκιση και πρόστιμο έως 100.000 ευρώ. Έαν ο στόχος είναι η απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου, προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και πρόστιμο από 10.000 έως 500.000 ευρώ.
Εάν η απόκρυψη αφορά σε περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, προβλέπεται κάθειρξη έως 10 ετών και πρόστιμο από 20.000 έως 1.000.000 ευρώ Ακόμα και η διαδικασία υποβολής γίνεται πιο αυστηρή για τους υπόχρεους.
Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2015 το έντυπο θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με την υποχρέωση ενημέρωσης σε ετήσια βάση για τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση, ενώ ο έλεγχος θα περιλαμβάνει και διασταυρώσεις στις δαπάνες διαβίωσης.
Επιπλέον, θεσμοθετείται η υποχρέωση υποβολής και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων όπου θα καταγράφονται μεταξύ άλλων επαγγελματικές δραστηριότητες, συμμετοχή σε εταιρίες, αμειβόμενη περιστασιακή δραστηριότητα.