Οδύνη στη διεθνή κοινότητα προκαλεί η χθεσινή συντριβή του αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών με 298 επιβαίνοντες σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, ενώ αρχίζει η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να υπόσχονται παροχή πλήρους πρόσβασης και βοήθειας.
Οδύνη στη διεθνή κοινότητα προκαλεί η χθεσινή συντριβή του αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών με 298 επιβαίνοντες σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, ενώ αρχίζει η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να υπόσχονται παροχή πλήρους πρόσβασης και βοήθειας.
Το αεροπλάνο εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ και συνετρίβη στον αέρα, με την πιθανότερη εκδοχή μέχρι στιγμής να αναφέρει ότι επλήγη από πύραυλο εδάφους. Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Ολλανδοί ενώ ταξίδευαν -σύμφωνα με την Repubblica- και 80 παιδιά. Επίσης, πάνω από 100 επιβάτες μετέβαιναν στην Αυστραλία για ένα συνέδριο για το AIDS.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε και τον διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει "άμεση βοήθεια υπέρ μιας διεθνούς έρευνας γρήγορης, πλήρους, αξιόπιστης και χωρίς εμπόδια" στην Ουκρανία.
Από την άλλη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε πως φιλορώσοι αυτονομιστές υποσχέθηκαν να εξασφαλίσουν στους εργάτες των σωστικών συνεργείων και τους ερευνητές ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.
Οι ειδικοί συνεχίζουν να μελετούν τα δεδομένα τους για να διαπιστωθεί αν ο πύραυλος που θεωρείται ως η πιθανότερη αιτία της συντριβής εκτοξεύθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Είχε προηγηθεί η χθεσινή επικοινωνία του προέδρου Ομπάμα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο με τον οποίο ταυτίστηκε ως προς την ανάγκη να παραμείνουν "όλες οι αποδείξεις στον τόπο της συντριβής" μέχρι οι διεθνείς ερευνητές "να είναι σε θέση να εξετάσουν όλες τις πλευρές αυτής της τραγωδίας".
Σύμφωνα με τις αερογραμμές της Μαλαισίας, δεν ήταν αυτή η μοναδική εταιρεία που πετούσε πάνω από μια εμπόλεμη ζώνη υπερασπιζόμενη την πορεία της πτήσης καθώς το αεροπλάνο πετούσε σε μεγάλο ύψος και άρα ασφαλές.
Διεθνή πρακτορεία όμως σημείωνουν ότι αεροσκάφη άλλων εταιρειών είχαν αρχίσει να αλλάζουν πορεία τις τελευταίες εβδομάδες.
Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και σε πολιτική λύση απηύθυνε η Άγκελα Μέρκελ ενώ ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ διακήρυξε ότι οι Ρώσοι ξεπέρασαν τα όρια καθώς πρόκειται για διεθνές έγκλημα και οι υπεύθυνοι πρέπει να δικαστούν στη Χάγη.
Αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και αντάρτες
Οι αρχές του Κιέβου και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν αμέσως για την προέλευση των πυρών που πιθανολογείται ότι προκάλεσαν την καταστροφή, χωρίς ωστόσο κανένα υλικό στοιχείο να επιτρέπει την απόδοση ευθυνών.
Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση Ομπάμα δια στόματος ανώτατου αξιωματούχου δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη περιοχή "πόσο μάλλον το κίνητρο" να καταρρίψει το αεροπλάνο της Μαλαισίας.
Από την άλλη μεριά, το Κρεμλίνο -σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό- θεωρεί ότι το αντιαεροπορικό σύστημα Μπουκ δεν μπορεί παρά να ήταν στα χέρια των Ουκρανών και όχι των ανταρτών. Ήδη, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, η Ουκρανία είναι αυτή που "φέρει την ευθύνη αυτής της τρομερής τραγωδίας".
Προσωπικές ιστορίες
Κακό προαίσθημα είχε ένας άντρας καθώς πριν επιβιβαστεί ανέβασε στο twitter φωτογραφία για το αεροσκάφος γράφοντας ότι "σε περίπτωση που εξαφανιστεί, έτσι φαίνεται το αεροπλάνο".
Επίσης, αεροσυνοδός από τη Μαλαισία άλλαξε θέση με συνάδελφό του την τελευταία στιγμή και επιβιβάστηκε ενώ η γυναίκα του είχε γλιτώσει με τον ίδιο τρόπο από τη μοιραία πτήση MH370.