Για κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του.
Για κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του.
Ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και για τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών και τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη και το αντίστροφο.
"Συμφωνήσαμε ότι ο διμερής πολιτικός μας διάλογος πρέπει να ενισχυθεί και με κατ' ιδίαν επαφές με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα", σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψη των δύο πολιτικών στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά είπε πως θα συζητηθεί και η επέκταση της επένδυσης.
Όπως τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς ο Πειραιάς σε συνδυασμό με τη διασύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μπορεί να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος ανάμεσα σε Ευρώπη και Άπω Ανατολή και για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών και πρόσθεσε πως υπάρχει συζήτηση και για άλλες πολύ μεγαλύτερες.
Από την πλευρά του ο Λι Κετσιάνγκ είπε πως έδωσε συγχαρητήρια στον Αντώνη Σαμαρά για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τόνισε πως στην επόμενη έκδοση ελληνικών ομολόγων η Κίνα θα συνεχίσει να είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής.
Ο ίδιος τόνισε πως η συνεργασία στον τουρισμό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα καλέσεις τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά και τους καταναλωτές να αγοράζουν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν σήμερα 19 συμφωνίες ύψους 5 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση επιχειρήσεων όπως τη ναυπήγηση ελληνικών πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία, την ενέργεια, τα ακίνητα, το λάδι και το μάρμαρο.