Ισχυρό περιφερειακό παίχτη και μακροπρόθεσμο εταίρο θεωρεί την Ελλάδα το Αζερμπαϊτζάν, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του προέδρου της χώρας με τον Κάρολο Παπούλια στην Αθήνα.
Ισχυρό περιφερειακό παίχτη και μακροπρόθεσμο εταίρο θεωρεί την Ελλάδα το Αζερμπαϊτζάν, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του προέδρου της χώρας με τον Κάρολο Παπούλια στην Αθήνα.
Είναι προφανές ότι η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ μέσω της Socar επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις των δυο κρατών.
"Η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα εμβαθύνεται, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος, αλλά και την πλειοψηφική συμμετοχή της αζερικής εταιρίας SOCAR στην μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΦΑ. Υπογράψαμε σήμερα τρία κείμενα, τα οποία απεικονίζουν τη διεύρυνση των διμερών μας σχέσεων. To μνημόνιο Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν για ζητήματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη συμφωνία για τη συνεργασία μας στον αγροτικό τομέα και το μνημόνιο συνεργασίας σε ζητήματα νεότητας", τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Παπούλιας.
"Ο αγωγός ΤΑΠ δεν είναι μόνον ένα ενεργειακό εγχείρημα. Είναι ένας τρόπος για να ανέλθουν οι σχέσεις μας σε ανώτερο επίπεδο. Με πρωτοβουλία του Αζερμπαϊτζάν τα έργα Σεχ Ντενίζ και ΤΑΠ είναι τα σημαντικότερα έργα στην ευρωπαϊκή ήπειρο", είπε από τη μεριά του ο κ. Αλίγιεφ ενώ χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν στρατηγικής σημασίας σε ο,τι αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια.
Μετά την συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, ο κ. Αλίγιεφ έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιάννη Μανιάτη.
Το απόγευμα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν θα έχει συνάντηση και με τον Αλέξη Τσίπρα. Την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα θα βρεθεί και ο Κινέζος πρωθυπουργός με τις επενδύσεις και το εμπόριο να είναι στην ατζέντα των συνομιλιών του με την κυβέρνηση.