Στη Βαγδάτη κατευθύνονται πλέον οι σουνίτες τζιχαντιστές στο Ιράκ κινούμενοι αστραπιαία και ενώ έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους μετά από τη Μοσούλη.
Στη Βαγδάτη κατευθύνονται πλέον οι σουνίτες τζιχαντιστές στο Ιράκ κινούμενοι αστραπιαία και ενώ έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους μετά από τη Μοσούλη.
Παράλληλα, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ουάσινγκτον -σύμφωνα με την Washington Post- μελετάει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών.
Η προέλαση των μαχητών έναντι των σαφώς αποδιοργανομένων κυβερνητικών δυνάμεων έχει οδηγήσει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην εγκατάλειψη της εστίας τους. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, περίπου 700.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Μοσούλη και κατευθύνονται στις κουρδικές περιοχές, Νταχούκ και Ιρμπίλ.
Ο εκπρόσωπος του κινήματος των ανταρτών κάλεσε τους αντάρτες να "προελάσουν στη Βαγδάτη" και επέκρινε τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για "ανικανότητα", σε χθεσινό ηχητικό του μήνυμα.
"Συνεχίστε να επεκτείνεστε. Η μάχη δεν μαίνεται ακόμη αλλά θα μαίνεται στη Βαγδάτη και την Κερμπάλα. Να είστε έτοιμοι. Προελάστε στη Βαγδάτη", τόνισε.
Παράλληλα το κίνημα κρατεί ομήρους 49 Τούρκους στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, μεταξύ τους ο πρόξενος και μέλη των ειδικών δυνάμεων καθώς και 31 οδηγούς τουρκικών φορτηγών στην επαρχία.
Ιρακινά μέσα ενημέρωσης πάντως ανέφεραν ότι ο στρατός της χώρας ανακατέλαβε το Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, που είχε πέσει στα χέρια των ανταρτών.
Αργά το βράδυ αντάρτες κατέλαβαν δύο πόλεις της Ντιγιάλα, μιας επαρχίας που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, μετά την υποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δείξει την αλληλεγγύη της στο Ιράκ, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποίησε τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ ότι θα υποστούν "τα σοβαρότερα αντίποινα" αν κάνουν το παραμικρό κακό στους ομήρους. Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα.
Η κρίση στο Ιράκ έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα η τιμή του αργού πετρελαίου να εκτοξευτεί στα 106 δολάρια το βαρέλι.