Η δημοσιοποίηση στοιχείων για μεγάλες αυξήσεις στα ξενοδοχεία και σε δημοφιλείς προορισμούς προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος σύστησε αυτοσυγκράτηση, ώστε να μπορέσουν και οι Έλληνες να κάνουν διακοπές φέτος.
Η δημοσιοποίηση στοιχείων για μεγάλες αυξήσεις στα ξενοδοχεία και σε δημοφιλείς προορισμούς προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος σύστησε αυτοσυγκράτηση, ώστε να μπορέσουν και οι Έλληνες να κάνουν διακοπές φέτος.
Πολλοί παράγοντες του τουρισμού προχώρησαν ακόμα και σε διπλασιασμό τιμών, παρότι εδώ και μήνες η υπουργός τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη τους προτρέπει να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν πληρώσει βαρύτατο τίμημα τα τελευταία χρόνια.
"Τη στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός οδεύει για νέα χρονιά ρεκόρ ορισμένοι, ευτυχώς λίγοι, που ασχολούνται με τον τουρισμό σπεύδουν να επωφεληθούν της σημαντικής αύξησης της τουριστικής ροής", τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη σήμερα σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ στο Ηράκλειο. "Η φήμη, η ταυτότητα ενός προορισμού, που έχει διαμορφωθεί σταδιακά και με επίπονες προσπάθειες των πολλών, δεν πρέπει να γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης από τους λίγους. Καταφέραμε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης να μειώσουμε τις τιμές. Να διορθώσουμε λάθη που μας έβγαλαν εκτός ανταγωνισμού. Αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να πάει χαμένη" πρόσθεσε.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία πρωταθλήτρια στις αυξήσεις είναι η Σαντορίνη, όπου η μέση τιμή διανυκτέρευσης φέτος ανέρχεται στα 501 ευρώ, ενώ πέρσι τέτοια εποχή κυμαινόταν στα 257 ευρώ. Στη Μύκονο η μέση τιμή διανυκτέρευσης είναι αυξημένη κατά 46% και για να περάσει κάποιος ένα βράδυ στο νησί των Ανέμων, θα πρέπει να πληρώσει κατά μέσο όρο 184 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2013 έδινε περίπου 126 ευρώ. Στην Κρήτη ανέβηκαν κατά 21%, στην Ίο κατά με 48%, ενώ στην Αθήνα η αύξηση στα καταλύματα αγγίζει το 35%. Για μια μόνο διανυκτέρευση τον Ιούνιο θα πρέπει οι τουρίστες να διαθέσουν κατά μέσο όρο 119 ευρώ σε αντίθεση με πέρυσι τον ίδιο μήνα οπότε η μέση τιμή δεν ξεπερνούσε τα 88 ευρώ.
Απότην πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης υποστηρίζει πως οι αυξομειώσεις τιμών παρακολουθούν τη ζήτηση, πως δε βγαίνουν με εντολές κι ότι κανείς δε μπορεί παραβιάσει τον κανόνα της ελεύθερης οικονομίας. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που αισχροκερδούν, μίλησε όμως για μεμονωμένα περιστατικά.
Οι μεγάλες αυξήσεις στα ξενοδοχεία κάνουν τις διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς απλησίαστες για τους Έλληνες, σε αντίθεση με τους ξένους επισκέπτες, που μπορούν και βρίσκουν εξαιρετικά ελκυστικά πακέτα.
Σε πολύ γνωστό ταξιδιωτικό οργανισμό της Μεγάλης Βρετανίας, υπάρχουν τιμές all inclusive για ζευγάρι με δυο ανήλικα παιδιά για διακοπές μιας εβδομάδας σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Ρόδο 2.152 ευρώ μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια. Για το ίδιο δωμάτιο η τιμή για κράτηση από την Ελλάδα είναι 3.248 ευρώ. Στην τιμή αυτή πρέπει να προστεθούν και τα εισιτήρια που με αεροπλάνο ξεκινούν από 450 ευρώ και με πλοίο από 570. Σε άλλο ξενοδοχείο του νησιού η προσφορά για όσους κλείσουν από το εξωτερικό είναι 2.680 ευρώ, από το εσωτερικό 3.500. Στην Κω, η κράτηση από Αγγλία κοστίζει 1.941 ευρώ ενώ για κράτηση από το εσωτερικό, η τιμή εκτοξεύεται στα 3.080 ευρώ. Σε 4άστερο ξενοδοχείο στην Κρήτη προσφέρεται πακέτο 2.992 ευρώ για τους ξένους ή τους Έλληνες του… εξωτερικού, ενώ η διαμονή αυξάνεται στα 3694 ευρώ για κράτηση από το εσωτερικό και πάλι χωρίς τα εισιτήρια.
Οι διαφορές στις τιμές είναι τόσο μεγάλες που σε ορισμένες περιπτώσεις συμφέρει να πληρώσει κάποιος τα αεροπορικά εισιτήρια της οικογένειας για την Αγγλία και να κλείσει από εκεί το πακέτο, γλιτώνοντας αρκετά χρήματα.