Εντυπωσιακή είναι η λίστα του ΣΔΟΕ με τους φοροφυγάδες, στην οποία φιγουράρουν γιατροί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις ακόμα και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. Μετρημένες στα... δάχτυλα τους ενός χεριού είναι οι υποθέσεις όπου η απόκρυψη εισοδήματος πέφτει κάτω από το 1 εκατ. ευρώ.
Εντυπωσιακή είναι η λίστα του ΣΔΟΕ με τους φοροφυγάδες, στην οποία φιγουράρουν γιατροί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις ακόμα και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. Μετρημένες στα… δάχτυλα τους ενός χεριού είναι οι υποθέσεις όπου η απόκρυψη εισοδήματος πέφτει κάτω από το 1 εκατ. ευρώ.
Κραυγαλέα είναι η περίπτωση ενός οδοντίατρου στη Βούλα, ο οποίος μαζί με τη σύζυγο του απέκρυψαν εισόδημα 13,4 εκατ. ευρώ. Η… φάμπρικα που είχαν στήσει λειτουργούσε με την εισαγωγή και υπερτιμολόγηση οργάνων και συσκευών -κυρίως εμφυτευμάτων- μέσω τριών δικών τους επιχειρήσεων και εν συνεχεία με τη μη έκδοση αποδείξεων.
Όμως ο… πονηρός οδοντίατρος είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Μαΐου. Στη λίστα του ΣΔΟΕ συμπεριλαμβάνεται οφθαλμολογικό κέντρο στην Αθήνα για μη έκδοση αποδείξεων άνω των 6 εκατ. ευρώ, δύο δικηγόροι της Αθήνας για απόκρυψη εισοδήματος και προσαύξηση περιουσίας άνω των 3 εκατ. ευρώ, ένας τοκογλύφος στο Αιγάλεω με "μαύρο" χρήμα που αγγίζει τα 9,5 εκατ. ευρώ, γιατρός του ΕΣΥ με προσαύξηση περιουσίας 1,2 εκατ. ευρώ ("φακελάκια"), δέκα επιχειρήσεις στην Κ. Μακεδονία για 14,830 εκατ. ευρώ (ΦΠΑ, πρόστιμα), 19 υποθέσεις στη Θεσσαλονίκη με παραβάσεις που αγγίζουν τα 3,5 εκατ. ευρώ, τρεις Ενώσεις Συνεταιρισμών στην Κρήτη για παραβάσεις 2,680 εκατ. ευρώ.
Προβληματισμό προκαλεί στις διωκτικές αρχές και ο τεράστιος όγκος εικονικών και πλαστών τιμολογίων. Από τους νέους ελέγχους εντοπίστηκαν 49 επιχειρήσεις, που έλαβαν ή εξέδωσαν τιμολόγια – μαϊμού συνολικής αξίας 233,3 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντλήσει έσοδα από τις παρακαταθήκες που μένουν στα αζήτητα, σχεδόν από την ίδρυση του Ταμείου, το 1878. Από την καταγραφή βρέθηκαν 36.172 αυτούσιες παρακαταθήκες, δηλαδή κοσμήματα, χρυσός, βιβλιάρια καταθέσεων, συνάλλαγμα, ομολογίες, μετοχές, η αξία των οποίων δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα, όπως επίσης χρηματικές παρακαταθήκες που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Το επόμενο βήμα είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους κάποια από τα αζήτητα μπορούν να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία.