Τριήμερο πένθος κήρυξε η κυβέρνηση της Τουρκίας, μετά την έκρηξη με τους εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους σε ανθρακωρυχείο στη Σόμα, στη δυτική Τουρκία. Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι ατυχήματα συμβαίνουν σε ορυχεία.
Τριήμερο πένθος κήρυξε η κυβέρνηση της Τουρκίας, μετά την έκρηξη με τους εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους σε ανθρακωρυχείο στη Σόμα, στη δυτική Τουρκία, ενώ στο σημείο της τραγωδίας μετέβη ο πρωθυπουργός, Ερντογάν.
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του ότι τέτοιου είδους ατυχήματα συμβαίνουν στα ορυχεία αναφέροντας παραδείγματα από δυστυχήματα που συνέβησαν πριν από έναν αιώνα. Σάλο προκάλεσαν και τα όσα είπε για τους ελέγχους ασφαλείας που είχαν γίνει στο ορυχείο.
"Στα τέλη Μαρτίου 2010 αποφασίστηκε να περάσει το ορυχείο από έλεγχο για την υγεία και ασφάλεια των εργατών και έγιναν όλες οι σχετικές επιθεωρήσεις" είπε χαρακτηριστικά.
Μόλις 15 ημέρες πριν, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Τουρκία Ανδρέας Ρομπόπουλος, πρόταση είχε πάει στην τουρκική Βουλή για να συγκροτηθεί ερευνητική επιτροπή για το συγκεκριμένο ορυχείο, το οποίο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας. Σήμερα τα συνδικάτα ζήτησαν την παραίτηση των δύο υπουργών, Ενέργειας και Εργασίας.
Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Ερντογάν κατηγορώντας την κυβέρνηση για πλημμελή ασφάλεια στα ορυχεία.
Δεκάδες εξαγριωμένοι άνθρωποι και συγγενείς θυμάτων στην πόλη Σόμα πολιόρκησαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος φωνάζοντας δολοφόνε Ερντογάν, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, εκφράζοντας έτσι την οργή τους για τον τρόπο, με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της για το τραγικό δυστύχημα με τους εκατοντάδες νεκρούς.
Στην Κωνσταντινούπολη, νεαροί διαδηλωτές έβαψαν τα πρόσωπά τους μαύρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ έξω από το γραφείο της εταιρείας που διαχειρίζεται το ορυχείο συγκεντρώθηκαν άνθρωποι ντυμένοι ανθρακωρύχοι. Στην Άγκυρα επεισόδια σημειώθηκαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών, οι οποίοι πέταξαν βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα.
Εν τω μεταξύ, σορούς ανθρακωρύχων ανασύρουν τις τελευταίες 30 ώρες τα σωστικά συνεργεία που δίνουν μάχη με το χρόνο και τη φωτιά συνεχίζει να καίει μέσα στο ορυχείο. Όλοι ελπίζουν και προσεύχονται να βρεθούν επιζώντες. Όμως η απελπισία και ο πόνος είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των ανθρώπων που είναι συγκεντρωμένοι έξω από το ανθρακωρυχείο και γίνεται χειρότερο όταν οι διασώστες βγάζουν πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες.
Κάθε ώρα που περνά σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων. Γυναίκες θρηνούν τους συζύγους, τους γιους τους και άλλοι περιμένουν με αγωνία μία καλή είδηση. Όπως καταγγέλλουν ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και ανήλικοι που εργάζονταν στο ορυχείο.
Η έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης την ώρα που στο ορυχείο άλλαζε η βάρδια και σχεδόν 800 εργάτες εγκλωβίστηκαν στα έγκατα της γης. Οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες νεκρούς έχασαν τη ζωή τους από το μονοξείδιο του άνθρακα. Οι τραυματίες πλησιάζουν τους 100, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 100 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα.
Την ίδια ώρα ξένοι ανταποκριτές περιγράφουν τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν μέσα στο ορυχείο μετά την έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε, κάνοντας λόγο για πολύ καπνό και πολύ υψηλές θερμοκρασίες.