Υπεγράφησαν σήμερα το πρωί οι συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου με τους αναδόχους για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας από μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες που επελέγησαν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.
Υπεγράφησαν σήμερα το πρωί οι συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου με τους αναδόχους για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας από μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες που επελέγησαν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.
Το πρώτο γεωτρύπανο θα πιάσει δουλειά στο Κατάκολο, ίσως και μέσα στο 2015, καθώς στη περιοχή αυτή θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπολογίζεται περίπου στα 5 εκατομμύρια βαρέλια.
Το σκάψιμο θα γίνει με μία οριζόντια γεώτρηση από τη στεριά, προς τη θάλασσα, με χρήση ειδικής τεχνολογίας για να μην υπάρξει ιδιαίτερη όχληση στην περιοχή.
Έρευνες για υδρογονάνθρακες θα πραγματοποιηθούν ακόμη στα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο μόνο από αυτά τα τρία σημεία αναμένεται να φτάσουν τα 16 έως 18 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας, καθώς υπολογίζεται ότι συνολικά τα συγκεκριμένα κοιτάσματα θα δώσουν πάνω από 300 εκατ. βαρέλια, ενώ το ύψος των επενδύσεων όλων των εταιρειών που θα κάνουν τις έρευνες κυμαίνεται στα 700 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο βήμα είναι -μετά την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή- να ξεκινήσουν οι εταιρείες τις έρευνές τους για να δουν πού ακριβώς θα κάνουν γεωτρήσεις. Κατά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων το "παρών" έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος που τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι προτεραιότητα της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των ζωνών με όλες τις συνορεύουσες χώρες όπως προβλέπεται από το θαλάσσιο δίκαιο.
"Εχουμε σήμερα μια τριπλή πράξη. Μια πράξη οικονομικής ανάπτυξης, μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης που συνδέεται με το ασφαλιστικό σύστημα και μια πράξη που στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου είναι πράξη δήλωσης και άσκησης εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
"Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα όλων αυτών των προσπαθειών θα είναι πολύ θετικά για την πατρίδα μας. Η σημερινή υπογραφή πιστοποιεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα. Η Ελλάδα γίνεται ένας ελκυστικός επενδυτικός τόπος", είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης. O ίδιος έκανε λόγο για δημιουργία ενός νέου τομέα της εθνικής οικονομίας που ανοίγει πολλές θέσεις εργασίας κυρίως για νέους ανθρώπους.
Στην τελετή των υπογραφών έδωσαν το "παρών" και ξένοι επίσημοι, όπως ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Έντουαρντ Ντάβεϊ, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων:
"Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί μέρος μιας κατά πολύ ευρύτερης στρατηγικής για να διασφαλίσουμε ότι θα εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας τους υδρογονάνθρακες σε στεριά και θάλασσα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την ενεργειακή επάρκεια και ούτω καθεξής. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι στο κατάλληλο σημείο για να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη".