Την άποψη ότι οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην έξοδο από την κρίση της Ουκρανίας εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φράνκ Στάνμαγερ μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Αρσένι Γιατσενιούκ στο αεροδρόμιο του Κιέβου.
Την άποψη ότι οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην έξοδο από την κρίση της Ουκρανίας εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φράνκ Στάνμαγερ μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Αρσένι Γιατσενιούκ στο αεροδρόμιο του Κιέβου.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι συνομιλίες στις οποίες θα συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις από όλες της περιοχές της χώρας αυτή την εβδομάδα, να συμβάλουν στον αφοπλισμό των φιλορώσων αυτονομιστών και να βελτιώσουν το κλίμα για τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Μαϊου.
Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η κατάσταση σε τμήματα της Ουκρανίας παραμένει "επικίνδυνη και απειλητική" και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα είναι να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται.
"Υποστηρίζουμε επίσης τις προσπάθειές σας για τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου -με το Κίεβο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο- που θα διεξαχθεί εδώ στη χώρα σας, μέσω συνομιλιών στρογγυλής τραπέζης σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο", πρόσθεσε ο Στάινμαγερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γιατσενιούκ.
Από την πλευρά του ο Γιατσενιούκ ευχαρίστησε τον γερμανό πρώην διπλωμάτη Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος προεδρεύει στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, και ο οποίος ορίστηκε μεσολαβητής του ΟΑΣΕ στις συνομιλίες, που σύμφωνα με το Κίεβο ενδέχεται να ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη.
Η Μόσχα κάνει λόγο για "καταδικασμένες συνομιλίες" χωρίς απευθείας διάλογο μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών.
Νωρίς το απόγευμα προγραμματίζεται επίσκεψη στην Οδησσό και συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ιχόρ Παλίτσα.
Αργά το απόγευμα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου αύριο θα ενημερώσει τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιoύς για τις επαφές, προκειμένου οι δύο χώρες να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Το βάρος των προσπαθειών έχει πέσει στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (OΑΣΕ) και τον επικεφαλής του πρόεδρο της Ελβετίας, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος χθες αργά δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος του εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες.
Σε ανακοίνωση, μάλιστα που εξεδόθη χθες αργά από τον ΟΑΣΕ αναφέρεται ότι η Ρωσία θα στηρίξει τον οδικό χάρτη και τις προσπάθειες του οργανισμού.
"Η αποδοχή από τον Ρώσο πρόεδρο σημαίνει ότι το σχέδιο του ΟΑΣΕ αποσπά θετικές απαντήσεις από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ένωση με Ρωσία θέλουν Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ
Στο Ντονιέτσκ, πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας οι κάτοικοι πανηγύρισαν για την απόκτηση της ανεξαρτησίας τους, όπως θεωρούν, από το Κίεβο και την έναρξη μιας νέας ζωής, με αφετηρία τα δημοψηφίσματα.
Διαφορετική άποψη έχει η ηγεσία στο Κίεβο, καθώς πιστές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Σλαβιάνσκ, ανταλλάσσοντας πυρά με τους πολιτοφύλακες, που το υπερασπίζονται και επιμένουν ότι οι εντολές τους είναι να το καταλάβουν το γρηγορότερο.
Ο προεδρεύων Τουρτσίνοφ επιβεβαίωσε ότι η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται κανονικά απέφυγε όμως να σχολιάσει τις μαζικές λιποταξίες από τον ουκρανικό στρατό, καθώς για 102 επιστρατευμένους γίνεται λόγος μόνο στη γειτονική περιφέρεια του Ζιτόμιρ.
Ο ηγέτης του Ντονιέτσκ Ντενίς Πουσίλιν χαρακτήρισε τον ουκρανικό στρατό δύναμη κατοχής και ζήτησε ήδη την ένταξη της Δημοκρατίας στη Ρωσία.
Στο ίδιο κλίμα και ο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, Bιατσεσλάφ Πονομαριόφ, ο οποίος επίσης δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι παράνομες και δραστηριοποιούνται σε ξένο έδαφος.
Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για το ενδεχόμενο ένωσής τους, πολύ πιθανό υπό την ομπρέλα μιας νέας κρατικής οντότητας, της Νοβορωσίας, το ιστορικό όνομα της οποίας είχε πρώτος θυμίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Με δηλώσεις του στη ρωσική Κρατική Δούμα, ο πρόεδρός της υποστήριξε ότι η ηγεσία του Κιέβου θα λογοδοτήσει όχι μόνο στο δικαστήριο της ιστορίας. Ο Σεργκέι Ναρίσκιν υπέγραψε μαζί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τη διακήρυξη, που αναμένεται να υιοθετήσει αργότερα η Κάτω Βουλή για την Ουκρανία και θα απευθύνεται στα Κοινοβούλια του κόσμου με έκκληση να αναγνωριστεί η πραγματικότητα και να υποχρεωθεί το Κίεβο να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις και να κάνει διάλογο.
Στην αντίπερα όχθη ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τα δημοψηφίσματα και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, που οι ρωσικές αρχές διευκόλυναν τη λειτουργία εκλογικού τμήματος και στη Μόσχα.
Ειδικοί εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο εξαρτά την απόφασή του σχετικά με την προσάρτηση ή όχι των δύο νέων Δημοκρατιών από την πολιτική, που θα χαραχθεί από όποιον εκλεγεί στις προεδρικές της 25ης Μαΐου.