Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3% του ΑΕΠ το 2014 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3% του ΑΕΠ το 2014 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι η χώρα κατάφερε να διαψεύσει όσους αμφισβητούσαν την επίτευξη των στόχων και ότι όπως η κρίση άρχισε από τους αριθμούς και πέρασε στην κοινωνία, έτσι και η ανάκαμψη θα αρχίσει από τους αριθμούς και σταδιακά θα διοχετεύεται στους πολίτες.
Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση "δημοσιονομικής σταθεροποίησης", κάτι που όπως είπε είναι απόρροια των τεράστιων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας.
"Το κόστος για την ελληνική κοινωνία από τη στιγμή που η χώρα οδηγήθηκε, πριν από 4 χρόνια, στην υπογραφή του 1ου μνημονίου, είναι τεράστιο. Οι πολίτες βιώνουν τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και την υψηλή ανεργία. Σήμερα όμως, μετά από τα πολύ δύσκολα, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χρόνια η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται σε θέση με σαφώς καλύτερες προσδοκίες και προοπτικές. Η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό ενισχύεται συνεχώς. Στα δημόσια οικονομικά έγιναν βήματα εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας. Όπως, όμως, η κρίση ξεκίνησε από τους αριθμούς και μεταφέρθηκε στην κοινωνία, έτσι και η βελτίωση θα ξεκινήσει από τα δημοσιονομικά μεγέθη και στη συνέχεια θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία", είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Αυτό που ανέφερε ο Σταϊκούρας είναι ότι στο μεσοπρόθεσμο αποτυπώνεται η προοπτική εξόδου της οικονομίας από την κρίση, επιβεβαιώνοντας ότι ενσωματώνει τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς κυρίως για τα δημοσιονομικά και παραπέμποντας για το φθινόπωρο τις όποιες παρεμβάσεις. Με την ωρίμανση των μέτρων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θεωρούν οι επιτελείς του υπουργείου των Οικονομικών ότι θα εκμηδενιστεί το όποιο κενό προκύψει.
Για φέτος, το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 4,19 δισ. ευρώ, 1,457 δισ. ευρώ πάνω από τους στόχους του προγράμματος, κάτι που άναψε και το φως για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.
Για το 2015, γίνεται πρόβλεψη για 4,7 δισ. ευρώ πλεόνασμα, έναντι στόχου 5,6 δισ. ευρώ, για το 2016 6,955 δισ. ευρώ πλεόνασμα και για τα δύο τελευταία έτη του μεσοπρόθεσμου πλεόνασμα 11,5 δισ. ευρώ περίπου, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ πάνω από τους στόχους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα γίνουν παρεμβάσεις σε μισθούς, συντάξεις και νέους φόρους ενώ για ζητήματα όπως η έκτακτη εισφορά είπε ο κ. Σταϊκούρας ότι θα συζητηθούν στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού το φθινόπωρο. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, πάντως, δεν προβλέπεται παράταση της έκτακτης εισφοράς.
Διαφαίνεται πάντως διάθεση να ξεκινήσει φέτος κύκλος συζητήσεων για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Με δεδομένη την υστέρηση των εσόδων τόσο το 2013 όσο και το 2014, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι πολιτικές αναποτελεσματικές και άδικες επαναξιολογούνται με τρόπο ώστε να αφήνει ανοιχτό το "παράθυρο" για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο από το 2015, παραπέμποντας στην πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου που αναφέρει ότι εφόσον οι στόχοι επιτυγχάνονται, μπορεί η κυβέρνηση να συζητάει με την τρόικα για μειώσεις φορολογικών συντελεστών.
Στο κείμενο του μεσοπρόθεσμου δεν υπάρχουν νέα μέτρα, ωστόσο διαφαίνεται μια ποσοτικοποίηση των παρεμβάσεων που απαιτεί η ρήτρα του μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά ταμεία. Πρόκειται για κονδύλι της τάξεως των 464 εκατ. ευρώ έως το 2017 και θα προέλθει από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.
Για το χρηματοδοτικό κενό αξιωματούχοι του υπουργείου είναι καλυμμένο για το επόμενο 12μηνο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ομολόγου 3-6 δισ. ευρώ.