Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους φιλορώσους που παραμένουν στα οδοφράγματα και το Κίεβο συνεχίζεται, καθώς οι δύο πλευρές ρίχνουν το... μπαλάκι η μία στην άλλη για το ποιος θα αρχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη.
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους φιλορώσους που παραμένουν στα οδοφράγματα και το Κίεβο συνεχίζεται, καθώς οι δύο πλευρές ρίχνουν το… μπαλάκι η μία στην άλλη για το ποιος θα αρχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη.
Οι διαδηλωτές επιμένουν ότι για την υλοποίηση της συμφωνίας της Γενεύης θα πρέπει η αρχή να γίνει από το Κίεβο, από όσους κατέλαβαν πρώτοι παράνομα τα κυβερνητικά κτίρια. Και παραμένουν σε δημαρχεία και πλατείες.
"Δεν θέλουμε το Δεξιό Τομέα ούτε την Εθνοφρουρά. Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε κανέναν. Θέλουμε μόνο ένα ειρηνικό δημοψήφισμα" δηλώνει η επικεφαλής του κομουνιστικού κόμματος Σλαβιάνσκ.
Από την πλευρά τους το Κίεβο στέλνει νέα φραστικά τελεσίγραφα, απειλώντας με κλιμάκωση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, που τώρα υποτίθεται ότι έχει παγώσει.
"Εάν αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα κτίρια και να παραδώσουν τα όπλα σήμερα ή αύριο τότε θα διευκολύνουμε την αποστολή του ΟΑΣΕ να διαπραγματευθεί και να μεσολαβήσει. Εάν όμως αυτό δεν γίνει στις επόμενες ημέρες, νομίζω ότι μετά το Πάσχα θα προβούμε σε πιο συγκεκριμένες ενέργειες" προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Η πολιτική ηγεσία του Κιέβου υποσχέθηκε επισήμως δια των Τουρτσίνοφ και Γιατσενιούκ περιφερειακές εκλογές και αποκέντρωση εξουσίας, όμως οι εξεγερμένοι ρωσόφωνοι δεν δείχνουν να συμβιβάζονται με τίποτε λιγότερο από το δημοψήφισμα, κατά τα πρότυπα της Κριμαίας.
"Θα παραχωρήσουμε ειδικό καθεστώς στη ρωσική γλώσσα και θα το διαφυλάξουμε" υποσχέθηκε ο Αρσένι Γιάτσενουκ.
Συνέχιση των συνομιλιών υποσχέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κέρι και Λαβρόφ που επικοινώνησαν και πάλι τηλεφωνικά, όμως ένα τείχος δυσπιστίας υψώνεται ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον.
"Αναμένουμε και θα παρακολουθούμε εάν η Ρωσία τηρήσει ή όχι τη δέσμευσή της, ν ασκήσει τη σημαντική επιρροή της για να χαλιναγωγήσει και να αποσύρει τους άτακτους ενόπλους απ' τα κτίρια και τους χώρους που έχουν καταλάβει" σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Σούζαν Ράις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε τις δυτικές θέσεις για το Ουκρανικό, λαϊκή αγορά υποκρισίας και ζήτησε να μην αντιμετωπίζεται η Ρωσία ως μαθήτρια, ομολογώντας ότι διατηρεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα περί τις 40000 στρατού.
Την ίδια ώρα, η Γιούλια Τιμοσένκο ζήτησε αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τον μεγάλο γείτονα. "Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία μετά απ' όλες τις υποχρεώσεις και τις συνομιλίες δεν αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις της η Ουκρανία θα αμυνθεί με τη χρήση των όπλων" είπε η υποψήφια πρόεδρος της Ουκρανίας.
Έτοιμος να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με τη Δύση, δήλωσ εο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά ξαναθύμισε ότι δεν θα περιμένει ακόμη πολύ πριν απαιτήσει προπληρωμή του ουκρανικού φυσικού αερίου, και αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν τα γνωστά προβλήματα στη ροή του προς την Ευρώπη.