"Μεγάλο έγκλημα" χαρακτήρισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν την κίνηση του Κιέβου να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία αντί να προσπαθήσει να κάνει διάλογο με τον ρωσόφωνο πληθυσμό.
"Μεγάλο έγκλημα" χαρακτήρισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν την κίνηση του Κιέβου να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία αντί να προσπαθήσει να κάνει διάλογο με τον ρωσόφωνο πληθυσμό.
Σε δηλώσεις του στη ρωσική τηλεόραση επισήμανε ότι "μόνο μέσω του διαλόγου, και σύμφωνα με τις δημοκρατικές διαδικασίας, και όχι χρησιμοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις, τα τανκς και την αεροπορία, είναι δυνατόν να υπάρξει τάξη στη χώρα, που οδηγείται από την ουκρανική ηγεσία στον γκρεμό".
Επισήμανε ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να επέμβει αν και έχει το δικαίωμα από την Άνω Βουλή και παραδέχθηκε ότι Ρώσοι στρατιώτες συμμετείχαν στην αυτοάμυνα της Κριμαίας για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα των πολιτών να ψηφίσουν χωρίς τεθωρακισμένα, κάτι που όπως είπε συμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία τώρα.
Χαρακτήρισε την Κριμαία ειδική περίπτωση για τη ρωσική ιστορία και αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκατάστασης κυρίως των Τατάρων της Κριμαίας λέγοντας ότι και ο ίδιος επεξεργάζεται ένα τέτοιο διάταγμα. Όπως είπε επλήγησαν οι Αρμένιοι, οι Γερμανοί και οι Έλληνες της περιοχής.
Για τις οικονομικές απειλές μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είπε ότι δεν φοβάται ότι θα πληγεί η χώρα του γιατί σε μια τέτοια περίπτωση πρώτα θα πληγεί η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ. Ακόμα και η Ευρώπη είπε ότι καλύπτει τις ανάγκες της κατά 35% σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και άρα δεν θα θελήσει -έκρινε- να πλήξει τον ίδιο τον εαυτό της.
Ο κ. Πούτιν είπε ότι δίνει ένα μήνα προθεσμία ώστε να διευθετηθεί το θέμα των χρεών της Ουκρανίας και ότι μετά θα χορηγεί φυσικό άεριο μόνο για όποιο ποσό έχει προπληρωθεί.
Σχετικά με τις τετραμερείς συνομιλίες που θα διεξαχθούν σήμερα στη Γενεύη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο κ. Πούτιν τις χαρακτήρισε "πολύ σημαντικές" και κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να αρχίσει διάλογο με τις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Είναι πάντως σημαντικό το ότι εξέφρασε βεβαιότητα για το ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα φθάσουν σε συμβιβασμό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αφού οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα.
"Είμαι βέβαιος ότι θα έλθουμε σε αμοιβαία κατανόηση με την Ουκρανία. Δεν μπορούμε να κάνουμε ο ένας χωρίς τον άλλον", είπε.
Αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία είπε ότι πρόκειται για ανοησίες. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην Κριμαία κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.