Πολύ υψηλοί τόνοι επικράτησαν το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, η οποία τελικά απορρίφθηκε με απόφαση του προέδρου της Βουλής, αφού προηγήθηκε μια θυελλώδης αντιπαράθεση και με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί από τη Βουλή και να καταθέτει πρόταση μομφής κατά Μεϊμαράκη.
Πολύ υψηλοί τόνοι επικράτησαν το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, η οποία τελικά απορρίφθηκε με απόφαση του προέδρου της Βουλής, αφού προηγήθηκε μια θυελλώδης αντιπαράθεση και με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί από τη Βουλή και να καταθέτει πρόταση μομφής κατά Μεϊμαράκη.
Σε δήλωσή του, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η αξιωματική αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας, την υπόστασή της και τον ιερό θεσμό του Κοινοβουλίου» και πρόσθεσε:
«Δεν της πέρασε. Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».
Κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τον Γιάννη Στουρνάρα «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου κατά της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών» και με αιχμή τη διάταξη για τις τράπεζες που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σε βάρος του πρόταση μομφής.
Παίρνοντας τον λόγο, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης τον κατηγόρησε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προσπαθήσει να παρακωλύσει την ψηφοφορία ενός νομοσχεδίου που είναι ζωτικής ανάγκης για τη χώρα, τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόκληση γιατί δεν έχει «χρόνο για χάσιμο», δίνοντας έτσι αρχικά την εντύπωση ότι η πρόταση δυσπιστίας θα συζητηθεί.
Η Βουλή διέκοψε για λίγη ώρα τις εργασίες της, ακολούθησε σύσκεψη του προέδρου της Βουλής με τη συμμετοχή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου που είναι συνταγματολόγος και με την επανεκκίνηση των εργασιών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έλαβε τον λόγο και είπε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποβάλλεται κατά τρόπο απαράδεκτο κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να την απορρίψει ως απαράδεκτη, επικαλούμενος την υποχρέωση της παρέλευσης εξαμήνου από την κατάθεση προηγούμενης πρότασης δυσπιστίας.
Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι τρομαγμένη μπροστά στον φόβο ότι σε τρεις ημέρες από σήμερα ο υπουργός των Οικονομικών θα καταψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ψάχνει να βρει «αίολα νομικά επιχειρήματα», τα οποία και απέρριψε επικαλούμενος βιβλιογραφία και γνωμοδοτήσεις.
Μάλιστα, με αφορμή την τοποθέτηση του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη που είχε προηγηθεί, έθεσε το ερώτημα «πόσες φωνές έχει τελικά αυτή η κυβέρνησης», ενώ προειδοποίησε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη πως εάν αποδεχτεί «την καθόλα παράνομη και αντισυνταγματική πρόταση» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, θα πρόκειται για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει με πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής.
Σε παρέμβασή του, ο Δημήτρης Σταμάτης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι θέμα της Βουλής να αποφασίσει αν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και όχι ο υπουργός.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης «νόμιμα και τυπικά κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών και σημείωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας την απεδέχθη και διεκόπη η συζήτηση. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής, τού είπε ότι έχει τεράστια ευθύνη να εφαρμόζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και ζήτησε να αρχίσει άμεσα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, την οποία –όπως είπε- οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προσυπογράφουν.
Ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι το προεδρείο της Βουλής είναι το μόνο αρμόδιο να κρίνει τη νομιμότητα της πρότασης δυσπιστίας και διατύπωσε τη θέση της ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι είναι αντίθετη στο πολυνομοσχέδιο και την κυβερνητική πολιτική, θεωρεί όμως ότι η ευθύνη της κυβέρνησης είναι συλλογική και είναι λάθος να απομονώνεται επί ενός προσώπου, γι’ αυτό και δεν συμφωνεί με την πρόταση.
Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι ανεξάρτητα από την όποια σκοπιμότητα αποδίδεται στην πρόταση δυσπιστίας, το ΚΚΕ συμφωνεί να αρχίσει άμεσα η συζήτηση. «Για εμάς αφορά ολόκληρη την κυβέρνηση, η πολιτική της οποίας είναι άκρως επικίνδυνη… Έχει βάση αυτή η συζήτηση και τα διαδικαστικά που επικαλείστε δεν στέκουν» τόνισε.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης σχολίασε ότι το Σύνταγμα και η λαϊκή κυριαρχία έχουν προ πολλού καταπατηθεί και είπε ότι η Χρυσή Αυγή στηρίζει κάθε νόμιμη ενέργεια απ' όπου κι αν προέρχεται εάν έχει στόχο την κατάργηση του μνημονίου.
Παίρνοντας τον λόγο εκ μέρους της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μάκης Βορίδης είπε ότι η παράταξη της πλειοψηφίας δίνει στη σημερινή ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Τελικά, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι ο περιορισμός του εξαμήνου καλύπτει και τους υπουργούς όταν η πρόταση που υποβάλλεται αφορά εκτέλεση της κυβερνητικής πολιτικής και όταν νομοσχέδιο τίθεται υπό την έγκριση του Κοινοβουλίου. Θα ήταν διαφορετικό αν αφορούσε προσωπικό ζήτημα ή θέμα εκτός εκτέλεσης κυβερνητικής πολιτικής, είπε.
Ο ίδιος ανέφερε πως εάν ψηφιστεί το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου το οποίο επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης στον υπουργό που το εισάγει και τόνισε πως ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μεϊμαράκης άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι προτού καλά καλά περιμένει να ακούσει τη θέση και την απόφασή του, έσπευσε να τον εκβιάσει λέγοντας ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του.
Ακολούθησε νέα αντιπαράθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανακοίνωσε τελικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζει τη θέση του προέδρου της Βουλής και καταθέτει πρόταση μομφής εναντίον του. Όταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε ότι η πρόταση αυτή δεν θα συζητηθεί άμεσα καθότι κατατέθηκε σε μέρα νομοθετικής διαδικασίας και όχι κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά θα συζητηθεί από Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και πάλι για πρωτοφανή απόφαση και πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και συνταγματική εκτροπή, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει και γι’ αυτό αποχωρεί από τη Βουλή.
Μάλιστα, βγαίνοντας από τη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Σύνταγμα.