Στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι, που δολοφόνησε τον σωφρονιστικό υπάλληλο και βρέθηκε νεκρός στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών, επήλθε από άγριο ξυλοδαρμό κατέληξαν οι δύο ιατροδικαστές οι οποίοι διενήργησαν τη νεκροτομή. Οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις αναμένονται σε περίπου ένα μήνα.
Στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι, που δολοφόνησε τον σωφρονιστικό υπάλληλο και βρέθηκε νεκρός στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών, επήλθε από άγριο ξυλοδαρμό κατέληξαν οι δύο ιατροδικαστές οι οποίοι διενήργησαν τη νεκροτομή. Οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις αναμένονται σε περίπου ένα μήνα.
Στο σώμα του Καρέλι βρέθηκαν πολλά τραύματα τα οποία προήλθαν από κάποιο όργανο και όχι από χέρια. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ιατροδικαστικό πόρισμα:
"Το θύμα φέρει πολλαπλές θλαστικές εκχυμωτικές κακώσεις (ημερών) σε όλο του το σώμα και κάταγμα στο στέρνο από θλον (ραβδόσχημο) όργανο. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατος οφείλεται σε καρδιακές αρρυθμίες οι οποίες πιθανολογείται ότι προκλήθηκαν από το κάταγμα στο στέρνο. Ερευνάται άλλη μια κάκωση στην παλάμη του ενός χεριού. Βρισκόμαστε εν αναμονή των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων για οριστικά αποτελέσματα".
Ο βαρυποινίτης βρέθηκε νεκρός λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι ιατροδικαστές ωστόσο προσδιόρισαν χρονικά ότι δέχθηκε τα χτυπήματα πριν από περίπου τρία 24ωρα, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι του έκαναν βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ στο χέρι.
Μιλώντας στο MEGA και αναφερόμενος στην κάκωση που υπάρχει στην παλάμη του Καρέλι, ο ιατροδικαστής Μηνάς Γεωργιάδης δήλωσε ότι "είχε μια εγκαυματική ζώνη, αλλά αυτό για να βεβαιωθεί και να πιστοποιηθεί ή να απορριφθεί πρέπει να γίνει ιστολογική εξέταση".
Σύμφωνα με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές Μαλανδρίνου, μώλωπες είχαν προκληθεί στο σώμα του κρατουμένου στην πάλη που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα.
Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 46χρονου υπαρχιφύλακα και πατέρα δύο παιδιών Γιώργου Τσιρώνη την περασμένη Τρίτη μέσα στις φυλακές του Μαλανδρίνου από τον βαρυποινίτη, οι αρχές διέταξαν τη μεταφορά του Αλβανού στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών, με την εντολή να κρατηθεί στην απομόνωση και να παρακολουθείται με κάμερα ασφαλείας.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη Νιγρίτα υποστηρίζουν ότι όταν μετήχθη εκεί χθες το απόγευμα ο Αλβανός βαρυποινίτης, τού είπαν να τον εξετάσει γιατρός, αφού είδαν μώλωπες στο σώμα του, αλλά ο κρατούμενος αρνήθηκε. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο σωφρονιστικός υπάλληλος που μπήκε στο κελί του τον βρήκε νεκρό στο κρεβάτι.
Ο γραμματέας της Ένωσης Υπαλλήλων Εσωτερικής Φρουράς στις φυλακές Νιγρίτας Παναγιώτης Ροδόπουλος δήλωσε:
"Προσπαθούσε στο κρεβάτι να κοιμηθεί. Γύριζε μία από τη μια πλευρά, μία από την άλλη. Κάποια στιγμή έβγαλε μία φόρμα που φορούσε, έμεινε τελείως γυμνός. Έκανε κάποιες προσπάθειες. Κινούνταν εν πάση περιπτώσει. Σε κάποια στιγμή ηρέμησε και οι συνάδελφοι υπέθεσαν ότι κοιμήθηκε. Πέρασε αρκετή ώρα, είδαν ότι δεν κινείται καθόλου και θεωρήθηκε ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει. Γι' αυτό άνοιξαν την πόρτα και μπήκαν μέσα και πράγματι διαπίστωσαν ότι δεν ανταποκρίνεται".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Εσωτερικής Φρουράς Χάρης Κοσολίδης ανέφερε:
"Του είπαμε να τον πάμε στον γιατρό, αλλά δεν ήθελε. Δεν υπήρχε γιατρός στο κατάστημα, πήγαμε να του δώσουμε κάποιες πρώτες βοήθειες τις οποίες αρνήθηκε ο ίδιος. Δεν δεχόταν να τον πλησιάσουμε. Σήμερα που ήταν πρωί ο γιατρός θα τον έβλεπε κανονικά και θα του έκανε τα προβλεπόμενα".
Από το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διερευνηθούν οι συνθήκες του θανάτου του βαρυποινίτη, ενώ εξετάζεται με προσοχή το υλικό από τις κάμερες τόσο στο κελί όσο και στους υπόλοιπους χώρους της φυλακής.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο του κρατουμένου, ενώ τονίζει ότι δεν έχουν καμία συμμετοχή στον θάνατό του. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
"Είμαστε σίγουροι ότι η έρευνα που ήδη διεξάγεται θα αποδείξει καταρχήν κάτω από ποιες συνθήκες και σε ποια αίτια οφείλεται ο θάνατος του κρατουμένου, καθώς και την ειλικρίνεια των λόγων μας, δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε αυτόν, ούτε παραλείψαμε να κάνουμε κάτι που θα εξέθετε την ζωή του σε κίνδυνο".