Τουλάχιστον 778 γνωστές εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν το 2013 ανεβάζοντας τον σχετικό αριθμό από το 2012 που ήταν 82 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία.
Τουλάχιστον 778 γνωστές εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν το 2013 ανεβάζοντας τον σχετικό αριθμό από το 2012 που ήταν 82 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία.
Σύμφωνα με την έκθεση οι εκτελέσεις έχουν γίνει σε 22 χώρες – όπως φαίνεται και στον χάρτη – , ενώ οι περισσότερες καταγράφονται στην Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ, τη Βόρεια Κορέα, τη Σαουδική Αραβίας, τις ΗΠΑ και τη Σομαλία. Όπως αναφέρει η οργάνωση στην Κίνα έχουν εκτελεστεί περισσότεροι άνθρωποι από όσοι συνολικά σε όλο τον κόσμο, ωστόσο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία καθώς το θέμα αποτελεί κρατικό μυστικό της Κίνας. Οι υπεύθυνοι σημειώνουν μάλιστα πως στην Κίνα ενδέχεται να έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες εκτελέσεις.
Στο Ιράκ οι εκτελέσεις αυξήθηκαν κατά 30% (169 το 2013 – 129 το 2012), ενώ στο Ιράν ο αριθμός τους ανέβηκε από 314 στις 369 σύμφωνα όμως με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία επικαλείται αξιόπιστες πηγές που ανεβάζουν τον αριθμό των εκτελέσεων μόνο στο Ιράν σε 704. Το 95% των 638 επιβεβαιωμένων εκτελέσεων στη Μέση Ανατολή έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, ενώ δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν έχουν γίνει εκτελέσεις στην Αίγυπτο και τη Συρία.
Στην Αφρική έχουν πραγματοποιηθεί επισήμως τουλάχιστον 64 εκτελέσεις σε πέντε χώρες και παρουσιάζουν αύξηση κατά 50%. Οι περισσότερες από αυτές (90%) έχουν γίνει στη Νιγηρία, τη Σομαλία και το Σουδάν. Στη Νιγηρία έγινε για πρώτη φορά εκτέλεση μετά από οκτώ χρόνια.
Στην αμερικανική ήπειρο μόνο στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις με το 41% εξ αυτών να γίνονται στο Τέξας. Στην Κεντρική, τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική αναφέρονται 15 καταδίκες σε θάνατο στο Τρινιντάντ & Τομπάγκο, τη Γουιάνα, τα Μπαρμπάντος και τις Μπαχάμες.
Στην Ευρώπη μόνο στη Λευκορωσία υπάρχει η καταδίκη σε θάνατο, ενώ στις χώρες που πραγματοποίησαν εκτελέσεις μετά από χρόνια εκτός από τη Νιγηρία είναι η Ινδονησία (μετά από τέσσερα χρόνια), το Κουβέιτ (μετά από 6 χρόνια) και το Βιετνάμ (μετά από 18 μήνες) Στη Γκάμπια, το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις το 2013.