Έκλεισε από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην Τουρκία η πρόσβαση το Τwitter, όπως ανακοίνωσε αργά τη νύχτα η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών. Αντιδράσεις από Γκιούλ, ΕΕ, ΗΠΑ και αντιπολίτευση στην Τουρκία. Εφικτή η αποστολή tweets μέσω κινητών, λέει η διοίκηση του twitter.
Έκλεισε από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην Τουρκία η πρόσβαση το Τwitter, όπως ανακοίνωσε αργά τη νύχτα η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών.
Την σχετική εντολή έδωσε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ερντογάν είχε πει κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας ότι "θα ξεριζώσουμε το Τwitter και τα παρόμοια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα, όλοι θα αντιληφθούν την ισχύ της Τουρκικής Δημοκρατίας".
Από το twitter διαρρέουν εδώ και λίγο καιρό ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο του ίδιου του Ερτνογάν, όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του.
Όπως μετέδωσε ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, η απαγόρευση στηρίχθηκε σε δυο δικαστικές αποφάσεις πολιτών μετά από καταγγελίες πολιτών ότι μέσα από τους λογαριασμούς τους και με παρέμβαση τρίτων έχουν δημοσιευτεί απρεπή περιεχόμενα.
Επί της ουσίας, όμως, αυτό που ενοχλεί την τουρκική κυβέρνηση είναι οι λογαριασμοί "χαραμοφαγόπουλοι" και "αρχικλέφτες" οι οποίοι από τις 17 Δεκεμβρίου αναρτούν τα ηχητικά ντοκουμέντα του Youtube που αποκαλύπτουν συνομιλίες στις οποίες φέρονται ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και ο στενός συγγενικός κύκλος τους να εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Η απαγόρευση συμπίπτει με την άρση των εκλογικών απαγορεύσεων κατά το τελευταίο δεκαήμερο της προεκλογικής περιόδου, αφήνοντας υπόνοιες ότι η κυβέρνηση φοβάται νέες αποκαλύψεις στα πρόθυρα των εκλογών.
Ο πρόεδρος Γκιούλ "άδειασε" ουσιαστικά τον Ταγίπ Ερντογάν με μήνυμά του στο twitter παρακάμπτοντας την απαγόρευση. Είπε ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων τονίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό τεχνικά.
Υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να μπλοκάρονται μόνο τα εκάστοτε περιεχόμενα εφόσον παραβιάζουν την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Πολιτική χαρακτήρισε την απαγόρευση άτοπη και δειλή και πρόσθεσε πως πρόκειται για λογοκρισία. Ο Επίτροπος Διεύρυνσης επέκρινε την απαγόρευση τονίζοντας ότι η ελεύθερη επικοινωνία είναι ευρωπαϊκή αξία και εξέφρασε μέσω twitter και αυτός την ανησυχία του.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Τούρκο πρωθυπουργό λέγοντας ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να καθιστά την Τουρκία τριτοκοσμική χώρα. Την ανησυχία των ΗΠΑ για την εξέλιξη εξέφρασε και η εκπρόσωπος του State Department.
Τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία αλλά και οι ιστοσελίδες περιγράφουν στους πολίτες τους τρόπους παράκαμψης της απαγόρευσης ενώ η διοίκηση του twitter ανέθεσε σε τουρκικό δικηγορικό γραφείο την εκπροσώπησή της στα δικαστήρια και εξετάζει την υπόθεση ενώ παράλληλα υπενθύμισε στους χρήστες πως μπορούν να στέλνουν μηνύματα από τα κινητά χωρίς να εμποδίζονται.