Επιτυχία της ελληνικής προεδρίας χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες την απόφαση για τον μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών, σημειώνοντας ότι κατά το διήμερο της συνόδου κορυφής η χώρα μας απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από όλες τις πλευρές για το θέμα αυτό, αλλά και για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα.
Επιτυχία της ελληνικής προεδρίας χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες την απόφαση για τον μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών, σημειώνοντας ότι κατά το διήμερο της συνόδου κορυφής η χώρα μας απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από όλες τις πλευρές για το θέμα αυτό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα "μεγάλο βήμα ασφάλειας, ρευστότητας και ενότητας στον χώρο του ευρώ" και μίλησε για μια διαδικασία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, μέσα από την εξασφάλιση των καταθέσεων, τη διασφάλιση ρευστότητας και τον έγκαιρο έλεγχο των στρεβλώσεων πριν αυτές δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι από όλους τους εταίρους μας εκφράστηκε ικανοποίηση και ανακούφιση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα, τονίζοντας ότι "όλοι πια υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της σε όλα τα μέτωπα, και στο δημοσιονομικό και τις μεταρρυθμίσεις, και ότι πια οι Έλληνες γυρίζουν σελίδα".
"Αυτές οι ημέρες ήταν πολύ καλές για την Ελλάδα, ήταν ένα διήμερο που έκανε πολύ καλό στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, η ελληνική προεδρία ήδη θεωρείται επιτυχημένη" ανέφερε.
Στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκανε από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής και ήταν η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, η ενεργειακή ασφάλεια, το κλίμα και η κρίση στην Ουκρανία, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι σε κάθε συζήτηση αναδείχθηκε η σημασία του κόστους ενέργειας και η αναγνώριση της ανάγκης της μείωσής του.
Ειδικότερα, για το θέμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός είπε ότι λήφθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση η οποία τονίζει ότι η Ευρώπη χάνει έδαφος στον τομέα αυτόν και οφείλει να αντιστρέψει την τάση. Μάλιστα, όπως σημείωσε οι επισημάνσεις που έγιναν και τα μέτρα που προωθούνται θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επωφεληθεί ιδιαίτερα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους και της φορολογίας.
Παράλληλα, υπογράμμισε την τεράστια η σημασία της έρευνας και της καινοτομίας, θέμα που -όπως είπε- είναι ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε με έμφαση πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο για τουρισμό, ναυτιλία και αγροτικά προϊόντα, αλλά μπορεί να κάνει τα πάντα, και βιομηχανικά προϊόντα, και το έχει αποδείξει.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ενέργειας, το οποίο συνέδεσε και με το θέμα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η παρούσα κρίση υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές του εφοδιασμού της ενέργειας και ότι πολύ περισσότερο πρέπει να αναπτύξει τις δικές της ενεργειακές πηγές.
Αυτό που σήμερα έχει καθηλώσει την Ευρώπη και έχει δημιουργήσει φτερά στη Ρωσία στη σύγκρουση που υπάρχει είναι το γεγονός ότι η Ρωσία μονοπωλεί τον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη, είπε προσθέτοντας πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει η δυνατότητα να αναπτυχθούν ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας, γιατί αυτό θα έδινε στην Ευρώπη την αυτάρκεια που της λείπει σήμερα.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της διερεύνησης των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη στήριξη των κρατών-μελών να αναπτύξουν τις δικές τους πηγές και στους εναλλακτικούς δρόμους ενεργειακού εφοδιασμού και από χερσαίους και από θαλάσσιους αγωγούς.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά πλέον μια ιδιαίτερη σπουδαιότητα στην Ευρώπη καθώς -όπως ανέφερε- εκεί μπορεί να αποκαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και από εκεί μπορούν να περάσουν σημαντικοί δρόμοι ανεφοδιασμού της Ευρώπης. Τόνισε, μάλιστα, ότι στα συμπεράσματα της συνόδου γίνεται αναφορά και στον νότιο διάδρομο και στη Μεσόγειο και επισήμανε πως πλέον η Ευρώπη παρακολουθεί για το δικό της το συμφέρον το τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, που "δημιουργεί ένα τεράστιο ενδιαφέρον για την ενεργειακή αποδοτικότητα ολόκληρης της Ευρώπης".
"Η Ελλάδα πια γίνεται ένας από τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές στο να κλείσει αυτή την πληγή που έχει σήμερα ανοίξει σε ολόκληρη την Ευρώπη και που την είδαμε πολύ καθαρά με την υπόθεση της Ουκρανίας και λέγεται ενεργειακή ανασφάλεια, ώστε αυτή να μετατραπεί σε ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική προοπτική θετική για το μέλλον όλης της Ευρώπης" τόνισε.
Για την κρίση στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ειδικότερα ότι η Ευρώπη ολόκληρη, χωρίς διαφοροποιήσεις, επιμένει στην ενιαία κυριαρχία και την εδαφική ακεραιίοτητα της Ουκρανίας και ταυτόχρονα στην ανάγκη της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.
Είπε ότι η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις και στο πλαίσιο της συνόδου αποφασίσθηκε διεύρυνση των ποινών προς της Ρωσία, διατυπώνοντας την ελπίδα και την έκκληση να υπάρξει εξομάλυνση και αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, αναφέρθηκε στη σχέση που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία, σχέση η οποία -όπως σημείωσε- αντανακλάται και στον τεράστιο αριθμό των Ρώσων τουριστών που επιλέγουν τη χώρα μας, αλλά και στο ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.
Για το κλίμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στη σύνοδο υπογραμμίστηκε ότι η μετάβαση της Ευρώπης σε μια νέα εποχή πολύ πιο καθαρής τεχνολογίας πρέπει να γίνει, αλλά χωρίς να αγνοείται η επίπτωση στο κόστος, στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφορικά με την απελευθέρωση στο γάλα και απάντησε πως είναι "αδικο και στενάχωρο για τον κόσμο την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της για να βγει από το τέλμα, να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες". Πρόσθεσε, πάντως, ότι "προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει".
"Παραφωνία" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου -όπως είπε- μαθαίνει ότι "επίσημα πια διερωτώνται αν θα κατορθώσουν να μείνουν ένα ενιαίο κόμμα ή θα είναι πολλά κομματίδια".