Ένοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής που υπερασπίστηκε τον εκδιωχθέντα πρόεδρο Γιανουκόβιτς εμφανίστηκαν σήμερα στους δρόμους της Συμφερόπολης, μαζί με αστυνομικούς και τροχονόμους.
Ένοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής που υπερασπίστηκε τον εκδιωχθέντα πρόεδρο Γιανουκόβιτς εμφανίστηκαν σήμερα στους δρόμους της Συμφερόπολης, μαζί με αστυνομικούς και τροχονόμους.
Οι αρχές της Κριμαίας κλείνουν το αεροδρόμιο για όλες τις πτήσεις από Κίεβο και Κωνσταντινούπολη, και κρατούν ανοιχτό τον εναέριο χώρο μόνο για τις πτήσεις από και προς τη Μόσχα κάτι το οποίο θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα.
Ως επίσημη εξήγηση προκρίνεται η αποτροπή των προβοκατόρων από το να εισέλθουν στην Κριμαία την ημέρα του δημοψηφίσματος.
Το πρωί άνδρες της πολιτοφυλακής διενήργησαν εκτεταμένους ελέγχους σε επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και ανέφεραν ότι ελέγχουν τις αποσκευές του κόσμου για όπλα και εκρηκτικά.
Δεκάδες ήταν επίσης οι άντρες που κατετάγησαν και σήμερα στον νέο στρατό της Κριμαίας, με τον αντισυνταγματάρχη να σημειώνει ότι 1.500 άντρες όλων των ηλικιών έχουν ζητήσει τις τελευταίες μέρες να υπηρετήσουν.
Η Ουκρανία καλεί όσους αγαπούν τη χώρα να κάνουν το καθήκον τους και να καταταγούν στη νέα ουκρανική φρουρά η οποία αρχίζει την εκπαίδευσή της αυτή την εβδομάδα.
Ο ηγέτης των Τατάρων, καθ' οδόν για τη Μόσχα για συνομιλίες είπε σε δημοσιογράφους ότι το μοναδικό αίτημα που έχει η μουσουλμανική μειονότητα της Κριμαίας είναι να αποχωρήσουν από την χερσόνησο οι Ρώσοι στρατιώτες.
Όπως μετέδωσε από την Συμφερόπολη ο Σωτήρης Δανέζης, στην Κριμαία γίνεται ολοένα και δυσκολότερη η ζωή των δημοσιογράφων με τους πολιτοφύλακες να ζητούν από χθες ειδικές διαπιστεύσεις για να επιτρέπουν την πρόσβαση σε διάφορες περιοχές. Ωστόσο ούτε η αντιπρόεδρος ούτε ο ανώτατος αξιωματικός της πολιτοφυλακής γνωρίζουν το παραμικρό και διαβεβαίωσαν ότι τέτοιες διαπιστεύσεις δεν υπάρχουν.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Τουρτσίνοφ καταγγέλλει ως "φάρσα" το δημοψήφισμα.
Δήλωσε, πάντως, στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χώρα του δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία, γιατί μια τέτοια κίνηση θα εξέθετε το ανατολικό μέτωπό της.
Eνώ η Μόσχα ανακοίνωνε, σύμφωνα με το BBC, νέα στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή 4.000 αλεξιπτωτιστών – στη μεγαλύτερη τέτοια άσκηση εδώ και 20 χρόνια, νατοϊκά αεροπλάνα -ραντάρ ξεκινούσαν αναγνωριστικές πτήσεις στην Πολωνία και τη Ρουμανία για να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Η κατάσταση στην Κριμαία παραπέμπει σε προσάρτηση, φέρεται να δήλωσε σε βουλευτές του κόμματός της η Άγkελα Μέρκελ, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι "έκλεψε" τη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο κι επισημαίνοντας ότι "αυτό δεν πρέπει να περάσει".
Μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ δεν απέφερε αποτέλεσμα.
Η Μόσχα επιμένει ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι απολύτως νόμιμο, επικαλούμενη ως νομικό προηγούμενο την απόσχιση του Κοσόβου απ' τη Σερβία. Η Ουάσιγκτον αντιτείνει ότι οι στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία έκαναν εξαιρετικά δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.