Ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός, η έκθεση έργων του Κωνσταντίνου Παρθένη, φιλοξενείται μέχρι την 1η Ιουνίου στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει 60 έργα του Παρθένη, που θεωρείται δημιουργός-κλειδί, για τη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής τέχνης.
Ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός, η έκθεση έργων του Κωνσταντίνου Παρθένη, φιλοξενείται μέχρι την 1η Ιουνίου στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.
Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν περισσότερα από 60 έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, που περιλαμβάνουν πορτρέτα, τοπία, νεκρές φύσεις, αλλά και θρησκευτικά, αλληγορικά και ηθογραφικά θέματα.
Τα έργα προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη, τις συλλογές της Εθνικής Τράπεζας, της Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, του Ιερού ναού Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου και από ιδιωτικές συλλογές.
Αλεξανδρινός την καταγωγή, κοσμοπολίτης, με λαμπρές σπουδές και υψηλή παιδεία, ο Κωνσταντίνος Παρθένης πέτυχε να συγκεράσει την ελληνικότητα με την αντίληψη της μοντέρνας αισθητικής. Υπήρξε ο κορυφαίος Έλληνας ζωγράφος των δυο τελευταίων αιώνων και μεγάλος δάσκαλος, που επέδρασε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της γενιάς του '30.
Το μνημειακό του έργο αναπτύσσεται σε ιστορήσεις ναών (Άγιος Γεώργιος Καΐρου, Άγιος Γεώργιος Πόρου και Άγιος Αλέξανδρος Παλαιού Φαλήρου), ενώ από τα φορητά έργα του με θρησκευτική θεματολογία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει σειρά πινάκων με θέμα τον Ευαγγελισμό, στην οποία ο Παρθένης δημιουργεί μια προσωπική εικονογραφία με κυριαρχία του χρώματος.
Στο κοσμικό έργο του εμπνέεται από την ελληνική λιτότητα, καθώς και από το φως και τη χρωματική αρμονία της ελληνικής φύσης.
Την έκθεση, που τιτλοφορείται "Κωνσταντίνος Παρθένης: Τέχνη και πνεύμα", εγκαινίασε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας.
Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΜEGA.