Αγωνία για τους Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας από τη δράση ακροδεξιών και νεοναζιστικών στοιχείων εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και καλούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παρέμβει. Πάντως, το ΥΠΕΞ διαψεύδει ότι Έλληνες ομογενείς έχουν δεχτεί επιθέσεις, ενώ η πρόεδρος των ελληνικών συλλόγων που χθες έκανε λόγο για φόβο επιθέσεων, χαρακτηρίζει σήμερα την όλη υπόθεση κακόβουλη.
Παρέμβαση για την προστασία των Ελλλήνων ομογενών από τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης "Δεξιός Τομέας" ζητούν στην Αθήνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς χθες η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ελληνικων συλλόγων Ουκρανίας έκανε λόγο για επιθέσεις και απειλές που δέχονται.
Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει ότι απειλείται η ζωή των Ελλήνων στην Ουκρανία και λέει ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την πρεσβεία στο Κίεβο και τα προξενείο στην Οδησσό και τη Μαριούπολη.
Εντύπωση προκαλεί, άλλωστε, ότι σήμερα με ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων Ουκρανίας χαρακτηρίζει κακόβουλη οποιαδήποτε αναφορά κάνει λόγο για επιθέσεις σε βάρος του Ελληνισμού και διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο στοχοποίησης.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι "είναι κατώτερο των περιστάσεων, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδίως η κατάσταση των ομογενών μας στην Ουκρανία, να καθίστανται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης", προσθέτοντας πως "αν όσοι έκαναν δηλώσεις ζητούσαν να ενημερωθούν πριν τοποθετηθούν δημόσια για το ζήτημα αυτό, θα γνώριζαν τη σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας".
Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ, "η Ομοσπονδία αναφέρεται στη στενή και διαρκή συνεργασία της με την πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα Γενικά μας Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη και διαψεύδει αυτά που εκλαμβάνονται ως δεδομένα στις παραπάνω ανακοινώσεις".
Μάλιστα, το υπουργείο σχολιάζει πως "και μόνο το γεγονός ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, έκανε σήμερα δήλωση για την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία, επιτιθέμενη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τη νέα της ιδιότητα, της υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής, και όχι ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα λέει όλα".
Η Ρένα Δούρου είχε κάνει λόγο για "αφωνία του κ. Βενιζέλου για τους ομογενείς της Ουκρανίας", σημειώνοντας ότι "είναι προφανές ότι οι 150 χιλιάδες ομογενείς που βρίσκονται στο στόχαστρο των νεοναζί, δεν εντάσσονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών".
Στο ίδιο μήκος ήταν και το σχόλιο του Παύλου Χαϊκάλη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο οποίος σημείωσε ότι "τη στιγμή που τα σύννεφα του πολέμου σκεπάζουν την Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος παραμένει άφαντος όσον αφορά την προστασία των 11 Ελλήνων βουλευτών και των 150.000 Ελλήνων που διαμένουν στη χώρα". "Άραγε υπάρχει σχέδιο; Θα πάρει πρωτοβουλίες ο υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να προστατευθούν οι Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία; Πότε;" ρωτά ο κ. Χαϊκάλης.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, ανέφερε ότι "υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες για τρομοκρατικές απειλές και διώξεις σε βάρος μειονοτήτων της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων ομογενών" και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση "να απαντήσει σε αυτές τις καταγγελίες και να πάρει μέτρα για να σταματήσουν οι διώξεις".
Η Χρυσή Αυγή τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι "καταδικάζει την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και της ΕΕ στο εσωτερικό μίας ανεξάρτητης χώρας, που οδηγεί με βεβαιότητα σε αιματοχυσία και εμφύλιο πόλεμο" και καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι δεν λένε "λέξη για τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία στην Ουκρανία και εκδηλώνεται ήδη με βίαια επεισόδια εις βάρος συμπατριωτών μας".