Μεγάλη απόκλιση στις εκτιμήσεις της Αθήνας και της τρόικα αναφορικά με τα κεφάλαια που απαιτούνται για το τραπεζικό σύστημα της χώρας διαπιστώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Μεγάλη απόκλιση στις εκτιμήσεις της Αθήνας και της τρόικα αναφορικά με τα κεφάλαια που απαιτούνται για το τραπεζικό σύστημα της χώρας διαπιστώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκτίμηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 6 δισ. ευρώ έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά την ανάλυση που έκανε η BlackRock και δόθηκε στους επόπτες της τρόικα εν όψει της άφιξής τους στην Αθήνα σήμερα για να συνεχίσουν την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της τρόικας, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, η διαφωνία έχει γίνει τόσο έντονη, ώστε το ΔNT απείλησε να δημοσιοποιήσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα -που είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ- εάν η Αθήνα προχωρήσει με τη δική της εκτίμηση των 6 δισ. ευρώ.
Υπό αυτό το πρίσμα -πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα- η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το "μαξιλάρι" του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ανέρχεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ ώστε να αποφύγει το τρίτο πακέτο στήριξης.
Πηγές ΤτΕ: Ασκούνται πολιτικές πιέσεις από ΔΝΤ
Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωναν πάντως ότι πρόκειται για άσκηση πολιτικών πιέσεων από το ΔΝΤ ώστε να αποτραπεί η χρήση αυτού του "μαξιλαριού" καθώς η ΤτΕ έχει αναθέσει την ίδια μελέτη και σε άλλες δυο γνωστές εταιρείες και η εκτίμηση είναι ίδια και προσεγγίζει τα 5-5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξένοι αναλυτές και ξένοι οίκοι από ελληνικές τράπεζες για τα αποτελέσματα των κεφαλαιακών αναγκών αντιδρούν θετικά, κάτι που θα συνέβαινε εάν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν ορθές. Επικαλούνται οι ίδιες πηγές την συνέντευξη του κ. Τόμσεν στις 24/11 στην Καθημερινή που μιλούσε για υγιές ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και τις επισημάνσεις του ότι τα ποσά στο ΤΧΣ επαρκούν για καλύψουν τις όποιες ανάγκες.
Αναρωτιούνται για το τι άλλαξε από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα και με ποια σενάρια το ΔΝΤ έχει προβεί στις εκτίμηση για τις ανάγκες των 20 δισ. ευρώ.