Ανώτατη κυβερνητική πηγή επισημαίνει ότι η συμφωνία με την τρόικα για την έκθεση αξιολόγησης είναι το "κλειδί" για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ενώ προσθέτει ότι βρέθηκε λύση για το ζήτημα του ψωμιού, αλλά και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή επισημαίνει ότι η συμφωνία με την τρόικα για την έκθεση αξιολόγησης είναι το "κλειδί" για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ενώ προσθέτει ότι βρέθηκε λύση για το ζήτημα του ψωμιού, αλλά και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Όπως τόνισε, επιπρόσθετα, η κυβέρνηση ζητεί την πολιτική στήριξη των εταίρων γα το θέμα του χρέους πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να δοθεί σήμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και τα μνημόνια.
"Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και πριν από τις ευρωεκλογές θα πρέπει να υπάρξει από τους εταίρους πολιτική δήλωση στήριξης", υπογραμμίζει η ίδια πηγή.
Επί της ουσίας, το τρίπτυχο στο οποίο κινείται η ελληνική πλευρά αναφορικά με τις συζητήσεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι επουδενί δεν συνάπτεται νέο μνημόνιο, ότι μετά την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ από την ΕΕ ολοκληρώνονται οι εκκρεμότητες της Ελλάδας ώστε να προχωρήσει η ενσωμάτωση των στοιχείων της Eurostat για το 2013 και ότι κατόπιν είναι επιβεβλημένη η πολιτική δήλωση από μέρους της ΕΕ πως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχει μειωθεί δραστικά και άρα θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνσή του, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα αποφασιστεί να ξεκινήσει η ουσιαστική, τεχνική συζήτηση στο Eurogroup.
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως όπλα στη διαπραγμάτευση για την αποφυγή νέων μέτρων τα καλύτερα στοιχεία για την οικονομία, με τελευταία τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο για πρώτη φορά από το 1948 που διατηρεί στοιχεία η Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσίασε το 2013 πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,6 δισ. ευρώ το 2012.
Στη Γερμανία, εντείνεται η συζήτηση για ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας, καθώς -σύμφωνα με τη Handesblatt- ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών απάντησε σε ερώτηση της Αριστεράς και επιβεβαίωσε την ύπαρξη εγγράφου με σχέδιο για νέο πακέτο 10-12 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά και κούρεμα του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντάς το κείμενο εργασίας.
"Η εσωτερική διαδικασία διαμόρφωσης άποψης στην κυβέρνηση για αυτό το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη", είπε ο κ. Καμπετέρ.
Από τη μεριά της, η αντιπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς, Ζάρα Βάγκενκνεχτ τάσσεται κατά του κουρέματος, που θα πληρώσουν, όπως είπε οι Γερμανοί φορολογούμενοι και ζητεί την επιβολή φόρου περιουσίας στους πλούσιους Έλληνες.
"Το κούρεμα θα ήταν τώρα ακριβό και για τη Γερμανία, διότι τα ελληνικά ομόλογα δεν βρίσκονται πλέον στους επενδυτές, αλλά, μέσω της ομπρέλας διάσωσης, στους φορολογούμενους. Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Χωρίς έναν φόρο περιουσίας για τους Έλληνες ολιγάρχες, δεν γίνεται", τόνισε.