Κλιμακώνεται με τον χειρότερο τρόπο η κρίση στην Ουκρανία μετά από τη νύχτα φωτιάς που έζησε το Κίεβο. Οι νεκροί έχουν φτάσει ήδη τους 26, μεταξύ αυτών 9 με 10 αστυνομικοί και 3 υπάλληλοι του κυβερνώντος κόμματος που σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή κατάληψη από τους διαδηλωτές.
Κλιμακώνεται με τον χειρότερο τρόπο η κρίση στην Ουκρανία μετά από τη νύχτα φωτιάς που έζησε το Κίεβο. Οι νεκροί έχουν φτάσει ήδη τους 26, μεταξύ αυτών 9 με 10 αστυνομικοί και 3 υπάλληλοι του κυβερνώντος κόμματος που σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή κατάληψη από τους διαδηλωτές.
Τη νύχτα τρόμου ξεκίνησαν οι δυνάμεις της αστυνομίας, που έλαβαν εντολή να διαλύσουν με κάθε τρόπο τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Η επιχείρηση ξεκίνησε με καταιγισμό από δακρυγόνα και καπνογόνα και συνεχίστηκε με πλαστικές σφαίρες. Η απάντηση των διαδηλωτών ήταν σφοδρή καθώς εκσφενδόνιζαν βροχή από μολότοφ, πέτρες, ξύλα, καδρόνια και ο,τι άλλο μπορούσε να σταματήσει την επιχειρούμενη επέλαση των αστυνομικών.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν στη μάχη του Κιέβου ακόμα και τεθωρακισμένα οχήματα, ωστόσο ούτε αυτά μπόρεσαν να σπάσουν τις γραμμές των διαδηλωτών, που μάλιστα κατάφεραν να πυρπολήσουν ένα από αυτά. Το μέγαρο των εργατικών σωματείων που αποτελούσε το αρχηγείο των διαδηλωτών παραδόθηκε στις φλόγες. Έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και όροφοι έχουν καταρρεύσει εσωτερικά, ενώ προς το παρόν είναι άγνωστο εάν μέσα σε αυτό εγκλωβίστηκαν άνθρωποι και κάηκαν.
Διχασμένοι σε δυτικούς & ανατολικούς
Δεκάδες κυβερνητικά κτίρια τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας κυρίως στο δυτικό της τμήμα, έχουν καταληφθεί από τους οπαδούς της αντιπολίτευσης, ενώ έχουν σημειωθεί και περιστατικά αφοπλισμού αστυνομικών. Ωστόσο η εικόνα στα ανατολικά της χώρας και την Κριμαία είναι εντελώς διαφορετική καθώς σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία οι κάτοικοι ζητούν την πάταξη των εξτρεμιστών.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η παρουσία των μελών του ακροδεξιού κόμματος της Ουκρανίας, "Σβόμποντα", που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους του Κιέβου, με στρατιωτική περιβολή αλλά και οργάνωση. Είναι άρτια εξοπλισμένοι και μάλιστα φέρουν και πυροβόλα όπλα με τα οποία βάλλουν κατά των αστυνομικών.
Άκαρπες συναντήσεις αντιπολίτευσης – Γιανουκόβιτς
Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που οι διαδηλωτές υπό τον τρομακτικό ήχο των δακρυγόνων και των πλαστικών σφαιρών της αστυνομίας, έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας, την ίδια ακριβώς στιγμή που στο προεδρικό μέγαρο οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συζητούσαν μάταια για μια πιθανή εκτόνωση της κρίσης.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης και πρώην πυγμάχος, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε: "Μόλις έρχομαι από τη συζήτηση με τον Πρόεδρο. Πρέπει να σταματήσουμε κάθε κλιμάκωση. Αυτός είναι ο βασικός μου στόχος. Είπα στον Πρόεδρο ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία Μαϊντάν (Ανεξαρτησίας) γιατί κάθε ένα λεπτό πεθαίνουν άνθρωποι".
Λίγη ώρα αργότερα ο Β. Γιανουκόβιτς με διάγγελμά του στον ουκρανικό λαό εμφάνιζε εαυτόν ως υπέρμαχο της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης και ανέφερε: "Με κάθε ειλικρίνεια έχω συμβούλους που προσπαθούν να με πείσουν να κάνω σκληρές επιλογές, χρήση βίας δηλαδή, όμως θεωρούσα πάντα τη χρήση βίας λανθασμένη προσέγγιση. Υπάρχει καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος. Να βρεθεί κοινός τόπος, ένας συμβιβασμός και να υπάρξει συμφωνία".
Το βράδυ της Τετάρτης ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπαυσε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Ο ρόλος της Ρωσίας, των ΗΠΑ & της ΕΕ
Αργά το βράδυ ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ωστόσο όπως επισημαίνει το Κρεμλίνο ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έδωσε συμβουλές στον Ουκρανό ομόλογό του. Η ρωσική πλευρά που επιβεβαίωσε την επικοινωνία Πούτιν – Γιανουκόβιτς αναφέρει πως πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία το μοντέλο Γιουγκοσλαβίας και να διαλυθεί η χώρα, ζητά ωστόσο καλεί την ΕΕ να σταματήσει να υποστηρίζει την αντιπολίτευση.
Η Μόσχα τονίζει πως πρόκειται πλέον για απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, συνεδριάζουν εκτάκτως αύριο για να εξετάσουν την κατάσταση και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί μετά την επικοινωνία Γιανουκόβιτς – Μπάιντεν, η οποία ήταν εντελώς άκαρπη, προχώρησαν σε σκληρές δηλώσεις τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από το State Department απαιτώντας άμεσα εκεχειρία και τονίζοντας πως οι εικόνες από το Κίεβο δεν έχουν θέσει στο 21ο αιώνα.