Επιστολή στον Κάρολο Παπούλια έστειλε ο Πάνος Καμμένος με την οποία ζητάει την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσιάζει καθώς βρίσκεται στη Μάλτα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και επιστρέφει απόψε το βράδυ.
Επιστολή στον Κάρολο Παπούλια έστειλε ο Πάνος Καμμένος με την οποία ζητάει την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσιάζει καθώς βρίσκεται στη Μάλτα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και επιστρέφει απόψε το βράδυ.
Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε από τον κ. Καμμένο για την πρόταση αυτή.
Επιφυλάχθηκε ωστόσο να απαντήσει πριν το συζητήσει με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως είπε ωστόσο δεν είναι αρνητικός εάν κάτι τέτοιο συμβάλλει στο να υπάρξει συναίνεση για την επίλυση του Κυπριακού.
"Είπαμε στον κ. Καμμένο ότι θα συζητήσω με τον πρωθυπουργό, θα συζητήσουμε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δούμε εάν μια τέτοια διαδικασία διευκολύνει σε κάτι διότι πρέπει να διασφαλίσουμε επί της ουσίας συναινετικές διαδικασίες, μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω τα μέλη του συμβουλίου εις βάθος για όλες τις πτυχές του ζητήματος, δόθηκε η ευκαιρία να θυμήσουμε κρίσιμες στιγμές του παρελθόντος, να αναλύσουμε λεπτές και δύσκολες έννοιες του διεθνούς δικαίου και του συνταγματικού δικαίου, να αναφερθούμε σε πτυχές του περιφερειακού και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων γιατί δεν είμαστε μόνοι μας στην περιοχή. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος", είπε ο κ. Βενιζέλος.
"Οι ΑΝΕΛ με επιστολή που θα στείλουμε εντός της ημέρας στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον κ. Παπούλια θα ζητήσουμε την σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών υπό την προεδρία του ΠτΔ για να συζητήσουμε τα δυο εθνικά θέματα. Το Κυπριακό για τις εξελίξεις του και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων", τόνισε ο κ. Καμμένος μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κ. Κουμουτσάκος από τη ΝΔ που είπε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν πρέπει να έχει κομματικές στοχεύσεις: "Θα πρέπει κανείς σε τόσο κρίσιμα ζητήματα να αναζητάει την ουσία της συναίνεσης, αποφεύγονται όπου αυτό δεν είναι παραγωγικό προτάσεις για μεθοδεύσεις που μπορεί να εξυπηρετούν και πολιτικούς και πολιτικές ή κομματικές στοχεύσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτω μια τέτοια πρόταση. Κάθε πρόταση που πραγματικά υιοθετεί τη λογική της μέγιστης δυνατής εθνικής συναίνεσης είναι θετική".
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι θα εξεταστεί συνολικά η πρόταση και κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν ενημερώθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση από το Νίκο Αναστασιάδη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
"Θα το αξιολογήσουμε συλλογικά. Αυτό που τώρα έχει σημασία είναι να δούμε πως προχωρά αυτή η διαπραγμάτευση και όταν υπάρχει μια εξέλιξη περιμένουμε και την ενημέρωση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης. Σημειώνω ότι στην τελευταία του επίσκεψη εδώ ο Κύπριος ηγέτης δεν ενημέρωσε την αξιωματική αντιπολίτευση. Ελπίζω την επόμενη φορά που θα έρθει να είναι η ενημέρωση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των κομμάτων των ελληνικών μέσα στο πρόγραμμα των επαφών", επισήμανε.