Αύριο αναμένεται να στείλει η Αθήνα στην τρόικα τις προτάσεις της σε σχέση με το ν/σ για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει ότι η συζήτηση το χρέος θα αρχίσει τον Απρίλιο.
Αύριο αναμένεται να στείλει η Αθήνα στην τρόικα τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που προκύπτουν από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι ενημέρωσε τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. "Συζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες και θα αποστείλουμε αύριο, όσες υπολείπονται να αποσταλούν" σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως το σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει ότι η συζήτηση το χρέος θα αρχίσει τον Απρίλιο, με την επικύρωση από τη Eurostat των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα. "Είναι υπόθεση που θα χειριστούν οι κυβερνήσεις" δήλωσε εξερχόμενος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Όλι Ρεν ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει το καλοκαίρι, μετά τις ευρωεκλογές.
Η κυβέρνηση παραπέμπει στην απόφαση του Eurogroup της 27/11/2012, διαμηνύοντας ότι έχει τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και ότι αναμένει με την επικύρωση των στοιχείων από τη Eurostat οι εταίροι να τηρήσουν τα υπεσχημένα στον προκαθορισμένο χρόνο.
Η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης έγινε εν μέσω των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικα για νέα μέτρα και νέο δάνειο με νέο μνημόνιο, με την κυβέρνηση πάντως να απαντά ότι δεν συζητά νέα μέτρα, ούτε ζητά νέο δάνειο.
Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος έθεσαν επί τάπητος και τις διαφωνίες μεταξύ υπουργών, μετά το τελεσίγραφο των δανειστών, που έβαλαν ως όρο για την επόμενη δόση το "ναι" της κυβέρνησης σε όλες τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για να αλλάξει το καθεστώς πώλησης σε γάλα, φάρμακα και εκατοντάδες άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει απελευθέρωση και να πέσουν οι τιμές.
Για το γάλα, η κυβέρνηση δέχεται ισχυρή πίεση προκειμένου να παραμείνει ο όρος φρέσκο για το γάλα που έχει διάρκεια ζωής μέχρι 5 ημέρες, στη βάση του επιχειρήματος ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλούς ορεινούς όγκους και νησιωτικές περιοχές, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συλλογή και διανομή του προϊόντος.
Σε ό,τι αφορά το ψωμί, η κυβέρνηση φαίνεται ότι καταλήγει σε συμφωνία με τους αρτοποιούς για πώληση με το ζύγι, ενώ διαφαίνεται υποχώρησή της στο να ονομάζονται φούρνοι τα καταστήματα και τα σημεία που ψήνουν και πωλούν κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης.
Στο "μέτωπο" των φαρμάκων, γεφυρώνεται η ενδοκυβερνητική διαφορά μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας, με πρόκριση της λύσης για πώληση των μη συνταγοραφούμενων φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ παρουσία φαραμακοποιού. Σε αυτή την προοπτική, ωστόσο, αντιδρούν έντονα οι φαρμακοποιοί, που προειδοποιούν με "δυναμικές και διαρκείς κινητοποιήσεις".
Επί τάπητος στη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου επρόκειτο να τεθεί και η απαίτηση της τρόικα για ισοδύναμα μέτρα, μετά τη δικαστική απόφαση για να αποκατασταθούν οι αποδοχές των ενστόλων. Για το θέμα αυτό η κυβέρνηση λέει ότι το κόστος είναι μόνο 100 εκατ. και μπορεί να καλυφθεί από το πρωτογενές πελόνασμα.