Πτώση της αξίας του κατά 14% έναντι του δολαρίου έκανε μέσα σε δυο ημέρες το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής, ποσοστό που στοιχειοθετεί τη μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση της χώρας από το 2002.
Πτώση της αξίας του κατά 14% έναντι του δολαρίου έκανε μέσα σε δυο ημέρες το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής, ποσοστό που στοιχειοθετεί τη μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση της χώρας από το 2002.
Στο χθεσινοβραδινό κλείσιμο, η ισοτιμία ήταν ένα δολάριο προς 8 πέσος ενώ στη μαύρη αγορά ήταν 13 πέσος. Και αυτό γιατί η Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε να παρεμβαίνει ώστε να στηριχθεί το εθνικό νόμισμα όπως έκανε πριν δέκα χρόνια.
Υπό αυτό το πρίσμα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν μειωθεί ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μια νέα στρατηγική. Παράλληλα, η Αργεντινή έθεσε περιορισμούς στις διαδικτυακές αγορές απο το εξωτερικό για να μειώσει την αιμορραγία σε συνάλλαγμα.
Το ανώτατο όριο αφορολόγητης online αγοράς απο το εξωτερικό ήταν αρχικά τα 25 δολάρια ενώ για ποσά μεγαλύτερα απ'αυτο οι καταναλωτές θα φορολογούνταν με ποσοστό 50%. Στα τελωνεία επικρατεί το αδιαχώρητο ενώ πολίτες αναγκάζονται να περιμένουν ακόμη και τέσσερις ώρες για να παραλάβουν τις παραγγελίες τους.
Το αργεντινό εθνικό νόμισμα σημείωνει ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου με επενδυτές και απλούς πολίτες να σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα πέσος τους για να αγοράσουν δολάρια ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα έσπασε το φράγμα του 28% και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο μέσα στο 2014.
Η κυβέρνηση τελικά αποφάσισε να χαλαρώσει από τη Δευτέρα τον αυστηρό έλεγχο στην αγορά ξένου συναλλάγματος, να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις αγορές δολαρίου από 35% σε 20% και να επιτρέψει την αγορά δολαρίων για τους λογαριασμούς καταθέσεων.
Αναλυτές εκτιμουν οτι η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες (φωτό) έχει ξεμείνει απο επιλογές. Τα αποθεματικά εξαντλούνται, οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους και η προοπτική επιστροφής στις αγορές απομακρύνεται.
Η Αργεντινή είχε αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος σε ιδιώτες πιστωτές αλλά και να βοηθηθεί υπό όρους από το ΔΝΤ. Πριν από μερικές εβδομάδες, μια απεργία αστυνομικών είχε προκαλέσει χάος καθώς έγιναν λεηλασίες καταστημάτων ενώ η κυβέρνηση κατήγγειλε προβοκάτσια της αντιπολίτευσης.