Για μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα προειδοποίησε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, στη σκιά των εκτιμήσεων του "Economist" που τοποθετεί την Ελλάδα στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης.
Για μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα προειδοποίησε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, στη σκιά των εκτιμήσεων του "Economist" που τοποθετεί την Ελλάδα στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν "όσο χρειαστεί" για να γίνει "το καλύτερο δυνατό" για τον ελληνικό λαό και εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα πως στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία.
Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στον Δημήτρη Παπαδημούλη, σχολίασε την επιστολή Ντάισελμπλουμ που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν έχει καλύψει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, λέγοντας:
"Έχω την απάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο, αναγνωρίζει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος αν διαβάσετε την απάντησή του ότι όσον αφορά την εκταμίευση των προαπαιτουμένων είχαν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου αλλά βεβαίως αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα μερικές εκκρεμότητες. Αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε τώρα με την τρόικα, καθώς βρισκόμαστε προς το τέλος του προγράμματος. Αυτό είναι ένα δύσκολο review, προσπαθούμε λοιπόν ως ελληνική κυβέρνηση να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό γι' αυτό οι διαπραγματεύσεις αυτές με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει να κρατήσουν αλλά μην ανησυχείτε στο τέλος όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα θα έχουμε συμφωνία".
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο Γιάννης Στουρνάρας έδωσε και το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των συζητήσεων για μείωση του χρέους, τοποθετώντας την αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα. Συμπλήρωσε, πάντως, πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του χρέους είναι η ανάπτυξη.
Τα στοιχεία δείχνουν, πάντως, αύξηση κατά 5% του ελληνικού χρέους στο τρίτο τρίμηνο του 2013 στα 317,3 δισ. ευρώ ή 171,8% του ΑΕΠ.
Ενθαρρυντικά, ωστόσο, είναι τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το 2013, καθώς για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα υπερβαίνουν το στόχο κατά 211 εκατ. ευρώ, αν και οι εισπράξεις από ΦΠΑ και ΕΦΚ καυσίμων υστερούν κατά 149 εκατ.
Ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε θετικά σχόλια για την τεράστια προσαρμογή της χώρας, όμως δεν έλλειψαν και τα παρατράγουδα, όπως η επίθεση που δέχθηκε από Αυστριακό ευρωβουλευτή, επειδή αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα για φημολογούμενη έκθεση για την τραπεζική ένωση.