Έτοιμη να επιστρέψει στους ένστολους τα χρήματα από τις περικοπές που υπέστησαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας εμφανίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού.
Έτοιμη να επιστρέψει στους ένστολους τα χρήματα από τις περικοπές που υπέστησαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας εμφανίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού.
Όπως έλεγε ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά στο MEGA, μάλιστα, μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων, γιατί το ποσό είναι τέτοιο που μπορεί η κυβέρνηση να το καλύψει από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Πάντως, με δηλώσεις του στους "Financial Times", ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλά για την ανάγκη να υπάρξουν δημοσιονομικά ισοδύναμα σε μόνιμη βάση, εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να επιστρέψει τα χρήματα στους ένστολους.
"Είναι ένας πρόσθετος 'πονοκέφαλος' παρότι τα πήγαμε καλύτερα από τους στόχους με τον πρϋπολογισμό του 2013… Θα το κάνουμε αν υποχρεωθούμε, αλλά θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα σε μόνιμη βάση. Θα διασφαλίσουμε, όμως, ότι ακόμη υπάρχει περιθώρίο να βοηθήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους" αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας στους FT.
Ο ίδιος προσθέτει ότι δεν ήταν ξεκάθαρο αν η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε μόνο τους ένστολους ή και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που είναι στα ειδικά μισθολόγια, όπως τους δικαστικούς και τους καθηγητές πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι αν αυτές οι ομάδες υπολογιστούν όλες μαζί τότε το κόστος για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, δηλαδή το 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4093/2012 και για τις περικοπές και για την αναδρομική εφαρμογή τους το καλοκαίρι του 2012, με το σκεπτικό ότι οι ένστολοι αποτελούν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ειδική κατηγορία εργαζομένων και ως εκ τούτου τυγχάνουν ειδικής αντιμετώπισης.
Το ποσό που θα κληθεί να επιστρέψει στους ένστολους το υπουργείο Οικονομικών φτάνει τα 78 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως θα είναι πολλαπλάσια εάν και άλλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων κερδίσουν ανάλογες προσφυγές στο ΣτΕ, κάτι που προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση.
Ήδη, χθες το βράδυ η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά αποφάσισε και αυτή να κινηθεί προς την κατεύθυνση της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες έγιναν οι περικοπές των μισθών τους.
Όπως λένε οι νομικοί εκπρόσωποι όσων έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, αντίστοιχες προσφυγές για περικοπές μισθών αλλά και συντάξεων με πιλοτικές δίκες ενώπιον του ΣτΕ εκκρεμούν για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:
Καθηγητές ΑΕΙ
Δικαστές και εισαγγελείς
Προσωπικό ανεξάρτητων αρχών
Επιτροπή κεφαλαιαγοράς
Συλλόγους τραπεζών
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.