Περήφανος που η Ελλάδα μέσα από "αφάνταστα επώδυνες θυσίες" του λαού μπόρεσε και σηκώθηκε εκ νέου "στα πόδια της" δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρωί της Τετάρτης στην ομιλία του για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.
Περήφανος που η Ελλάδα μέσα από "αφάνταστα επώδυνες θυσίες" του λαού μπόρεσε και σηκώθηκε εκ νέου "στα πόδια της" δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρωί της Τετάρτης στην ομιλία του για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.
"Η Ελλάδα δοκιμάστηκε αλλά άντεξε. Και τώρα αλλάζει ριζικά, ξεπερνά τα προβλήματά της, μπαίνει στον δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης. Ξέρω ότι ειπώθηκαν και σε αυτή την αίθουσα πολλά και θετικά και αρνητικά σε αυτή την περίοδο. Ένα μόνο ας κρατήσουμε εδώ, η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τίμησε την υπογραφή της. Με άλλα λόγια, we delivered. Και θέλω να σας δώσω την προσωπική μου εμπειρία. Αποτυχία φίλες και φίλοι δεν είναι να πέφτεις κάτω. Αποτυχία είναι να μην ξανασηκώνεσαι. Και αν όταν πέσεις ξανασηκωθείς με πείσμα, με πίστη και με ψηλά το κεφάλι αυτό είναι ξεχωριστή επιτυχία. Και είμαι υπερήφανος που η πατρίδα μου μέσα από αφάνταστα επώδυνες θυσίες του λαού μας σήμερα είναι και πάλι στα πόδια της", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ελλάδα "δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια όσο ίσως δεν έχει ξανά δοκιμαστεί ποτέ μέλος της ΕΕ", αποδίδοντας την δοκιμασία αυτή σε δικά της λάθη "που συνεχίζονταν επί δεκαετίες", σε κατασκευαστικές αδυναμίες του ενιαίου νομίσματος αλλά και σε "σφάλματα που έγιναν στη χάραξη του πρώτου προγράμματος όπως το σφάλμα με τον πολλαπλασιαστή που υποτιμούσε την επίπτωση του πρώτου προγράμματος στην ύφεση που μετά ακολούθησε και που αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη".
Μιλώντας για τα ελληνικά επιτεύγματα, στάθηκε στο ότι "το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα κατάφερε την μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση που έχει γίνει ποτέ και μέσα στο πιο σύντομο διάστημα, πέτυχε μέσα σε τέσσερα χρόνια μείωση του ελλείμματός της κατά 13% του σημερινού ΑΕΠ, αλλά για να το κάνει αυτό υπέστη μείωση του ΑΕΠ της κατά 25%, την μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ που έχει υπάρξει ποτέ διεθνώς από την μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του '30".
Πρόσθεσε ότι "σε έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, ο μέσος Έλληνας έχασε το 38 περίπου τοις εκατό του βιοτικού του επιπέδου, σε σύγκριση με το 2007" και ότι "η ανεργία από 7% ξεπέρασε το 27% και στους νέους κάτω των 25 ετών έφθασε το 60%" ενώ ευχήθηκε "πραγματικά το δράμα αυτό να μην το ξαναπεράσει ποτέ καμιά άλλη χώρα".
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε την σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών τις οποίες φιλοδοξεί η χώρα να υλοποιήσει.
"Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα σε τέτοιες συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα από τα πιο φιλόδοξα, ένα από τα πιο σαρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ποτέ υπάρξει. Στη διεθνή κατάταξη του ΟΟΣΑ η Ελλάδα κατατάσσεται ήδη στην πρώτη θέση διεθνώς στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών. Και τα αποτελέσματα φάνηκαν, σύμφωνα με όλες τις έρευνες ανακτήσαμε ήδη την χαμένη μας ανταγωνιστικότητα από το 2002 ενώ μηδενίσαμε το έλλειμμά μας στο εμπορικό μας ισοζύγιο. Το 2013 για πρώτη φορά η Ελλάδα έβγαλε δημοσιονομικό πλεόνασμα, πρωτογενές πλεόνασμα στα δημοσιονομικά μας, για πρώτη φορά έβγαλε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εδώ και πολλά χρόνια. Ενώ για το 2014 προβλέπεται ότι για πρώτη φορά θα έχει ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια ύφεσης", ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι "δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση, διανύσαμε μεγάλες αποστάσεις, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά, πετύχαμε όμως να σταθεροποιηθεί η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία".
"Και για να καταλάβετε το μέγεθος και την σημασία όσων πετύχαμε, αρκεί να σας πω ότι σήμερα η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Τι σημαίνει διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα; Σημαίνει ότι αν έπιανε η Ελλάδα το οικονομικό δυναμικό της, η Ελλάδα θα μπορούσε όχι μόνο να καλύψει πλήρως τις τρέχουσες ανάγκες της, που ήδη καλύπτει, το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και να καλύψει τους τόκους του δανεισμού της και να της μείνει και περίσσευμα κάθε χρόνο ώστε να μειώνει το χρέος της", τόνισε χαρακτηριστικά.
Και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
"Αυτό προσπαθούμε τώρα, να πετύχουμε την βιώσιμη ανάπτυξη από εδώ και στο εξής ώστε να απαλλαγούμε από κάθε ανάγκη στήριξης. Ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις διαρθρωτικές αλλαγές. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις φίλες και φίλοι γίνονται πολύ πιο εύκολα σε συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης παρά σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης την οποία ευτυχώς τώρα ξεπερνάμε", είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών.
Κατόπιν ευχαρίστησε τους λαούς της Ευρώπης αλλά και την Ευρωβουλή και τον Ζοζέ Μπαρόζο για την στήριξή τους.
"Όλα αυτά τα πετύχαμε ασφαλώς χάρη στις πρωτοφανείς θυσίες και την ωριμότητα του ελληνικού λαού αλλά και τα πετύχαμε επίσης χάρη στη στήριξη των εταίρων μας. Από αυτή τη θέση θέλω να ευχαριστήσω τους λαούς της Ευρώπης για την αλληλεγγύη που επέδειξαν στην Ελλάδα. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέλω να ευχαριστήσω και τον πρόεδρο Μπαρόζο με τον οποίο βρεθήκαμε σε συνεχή επαφή στις πιο δύσκολες ώρες αυτού του εγχειρήματος. Έτσι η Ελλάδα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία και πέτυχε την μεγαλύτερη μείωση χρέους που έχει γίνει ποτέ χωρίς να μεσολαβήσει η χρεοκοπία. Αυτό είναι επίτευγμα της Ευρώπης και κανείς ας μην το υποτιμήσει", υπογράμμισε.
Από τη μεριά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι "οι ευρωεκλογές εν μέσω μιας ενδεχομένως τεταμένης ατμόσφαιρας πλησιάζουν μέρα με τη μέρα, το πολιτικό κλίμα τους επόμενους μήνες θα είναι συχνά απρόβλεπτο και υπάρχει κίνδυνος οι πολιτικές συμπεριφορές να γίνουν πιο ακραίες" και πρόσθεσε ότι "βλέπουμε την άνοδο του εξτρεμισμού τόσο από την άκρα δεξιά όσο και από την άκρα αριστερά".
Ο κ. Σβόμποντα, πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, επισήμανε ότι "κάποιες από τις απαιτήσεις της τρόικα είναι παντελώς απαράδεκτες και αυτό που προκαλούν είναι εξίσου απαράδεκτο. Ο κ. Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλάει πάντα με ωραία λόγια για τον κοινωνικό ιστό και τα μέτρα για την απασχόληση που πρέπει να ληφθούν αλλά πολλές-όχι όλες- από τις απαιτήσεις της τρόικα είναι απαράδεκτες διότι καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε".
Συμπλήρωσε ότι "λένε πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ της τρόικα και των κρατών μελών, ναι, αν απειλήσεις κάποιον με το πιστόλι και τον ρωτήσεις αν συμφωνεί με τις απαιτήσεις σου και αυτός πει να για να ζήσει και αυτό συμφωνία είναι, όχι όμως δίκαιη και γι' αυτό η τρόικα πρέπει να φύγει".