Επιμένει η αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα της δυτικής Θεσσαλονίκης, παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Επιμένει η αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα της δυτικής Θεσσαλονίκης, παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Ειδικότερα, τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν τη νύχτα έως και 224 μικρογραμμάρια ανα κυβικό μέτρο αέρα στο σταθμό της Λαγκαδά ενώ άγγιξαν τα 255 μικρογραμμάρια τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Η τιμή του πετρελαίου είναι απαγορευτική και οι πολίτες στρέφονται στα τζάκια και τις σόμπες όπου καίνε ό,τι βρουν για να ζεσταθούν.
Οι έλεγχοι του υπουργείου περιβάλλοντος έχουν εντατικοποιηθεί καθώς στο εμπόριο φαίνεται πως κυκλοφορούν ακατάλληλα ξύλα, νοθευμένο πέλετ ακόμη και επικίνδυνα απόβλητα ξυλείας.
Παράλληλα, το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εξοπλισμένοι με φακούς, οι λαθροϋλοτόμοι, δρουν κυρίως τη νύχτα, αποψιλώνουν τα δάση και διαθέτουν την παράνομη ξυλεία στο εμπόριο.
Εν τω μεταξύ επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η χρήση κλιματιστικών ως μορφή θέρμανσης είναι κατά 60% φθηνότερη από τη χρήση τζακιών ακόμη και αν δεν υπολογιστεί η παρεχόμενη από την κυβέρνηση έκπτωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας τις ημέρες της αιθαλομίχλης.
Ενδεικτικά, ο καθηγητής τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ Άγις Παπαδόπουλος τονίζει: "Για να θερμανθεί ένας χώρος για 8 ώρες τη μέρα με ένα καλό κλιματιστικό θέλει 2-3 ευρώ ενώ ένα απλό τζάκι θα ήθελε ξυλεία αξίας 5-6 ευρώ".