Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από τις δικαστικές έρευνες για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο εισαγγελέας διαφθοράς άσκησε διώξεις για απάτη, απιστία και ξέπλυμα κατά 25 προσώπων, επιχειρηματίες και στελέχη του ΤΤ, κρίνοντας ότι από τους χειρισμούς και με την εμπλοκή τους ζημιώθηκε το Ταμιευτήριο με 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από τις δικαστικές έρευνες για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο εισαγγελέας διαφθοράς άσκησε διώξεις για απάτη, απιστία και ξέπλυμα κατά 25 προσώπων, επιχειρηματίες και στελέχη του ΤΤ, κρίνοντας ότι από τους χειρισμούς και με την εμπλοκή τους ζημιώθηκε το Ταμιευτήριο με 500 εκατομμύρια ευρώ.
Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 7 εντάλματα, που αφορούν τους: Άγγελο Φιλιππίδη, πρώην πρόεδρο ΤΤ Δημήτρη Κοντομηνά, επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα και Αναστασία Βάτσικα, επιχειρηματίες Μάριο Βαρώτση, αναπληρωτή διευθυντή ΤΤ Φωτεινή Κρέστα και Χαράλαμπος Γιαγκούδης, υπάλληλοι ΤΤ.
Η πρώτη σύλληψη, αυτή του αναπληρωτή γενικού διεθυντή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριου Βαρώτση, έγινε χθες το βράδυ. Αναζητήθηκε και δεν βρέθηκε ο Άγγελος Φιλιππίδης, πρόεδρος του ΤΤ που βρίσκεται στις ΗΠΑ και δηλώνει ότι επιστρέφει για να δώσει εξηγήσεις και οι επιχειρηματίες Γριβέας και Βάτσικα που ειναι πλέον κάτοικοι Λονδίνου. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς βρίσκεται στο νοσοκομείο και είναι φρουρούμενος πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί την Τρίτη.
Από την έρευνα της εισαγγελίας και της Τράπεζας της Ελλάδας φαίνεται ότι από το 2008 μέχρι και το 2012 δόθηκαν σωρεία προβληματικών δανείων σε εταιρείες και επιχειρηματίες χωρίς επί της ουσίας να πληρούνται οι όροι του τραπεζικού δανεισμού. Δηλαδή, δόθηκαν δάνεια χωρίς εγγυήσεις, με επισφάλειες, ενώ μέρος των χρημάτων αυτών εντοπίστηκαν σε off shore στις παρθένες νήσους ή χρησιμοποιήθηκαν για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό. Με δυο λόγια δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που ζητήθηκαν τα δάνεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια σύμβαση υπήρχε η πρόβλεψη οτι το ΤΤ -που δίνει το δάνειο- δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει πού πάνε τα χρήματα!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, "τα επίμαχα δάνεια δόθηκαν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και κατά παράβαση της ειδικής τραπεζικής νομοθεσίας για την δημιουργία πλούτου και όχι για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα χρήματα πήγαν σε άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους ζητήθηκαν".
Μέχρι στιγμής, από τα ποσά που έδωσε το ΤΤ δεν έχει επιστρέψει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της Τράπεζας, ενώ ειδικός έλεγχος γίνεται για ποσά που εκταμιεύτηκαν προς τους:
Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (δάνειο 100 εκατ. ευρώ)
Δημήτρη Κοντομηνά (110 εκατ.)
Κυριάκο Γριβέα και Αναστασία Βάτσικα (19 εκατ.)
Η δικαιοσύνη ελέγχει και τη συμμετοχή του ΤΤ σε εταιρεία διαχείρισης πιστωτικών καρτών, συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά, όπου η Τράπεζα καταβάλει τίμημα 18,9 εκατ. για το 50% της επιχείρησης, ενώ λίγο καιρό μετά οι δύο πλευρές φθάνουν στα δικαστήρια, με τον κ. Κοντομηνά να διεκδικεί κι άλλα ποσά.
Η μέχρι στιγμής πληροφόρηση για την υπόθεση προέρχεται από δικαστικές και εισαγγελικές πηγές, στη βάση του 150 σελίδων εισαγγελικού πορίσματος της κ. Παπανδρέου, των 5 πορισμάτων της Τράπεζας της Ελλάδας και της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η ΤτΕ είχε πρώτη φορά κρούσει προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το καμπανάκι του κινδύνου το 2009 χαρακτηρίζοντας προβληματικές συγκεκριμένες συμβάσεις (περιπτώσεις Λαυρεντιάδη και Γριβέα), ενώ είχε επαναλάβει τις συστάσεις προς το ΤΤ άλλες δύο φορές, το 2011 και το 2012.
Ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ Άγγελος Φιλιππίδης, πάντως, σε δηλώσεις του από τις ΗΠΑ, υπερασπίστηκε τις αποφάσεις που ελήφθησαν επί των ημερών του, σημειώνοντας:
"Δεν υπάρχει καμία ευθύνη στη δική μου διοίκηση. Η δική μου διοίκηση είχε τα λιγότερα επισφαλή δάνεια βάσει της έκθεσης της Blackrock, 1/4 σε σχέση με τις λοιπές τράπεζες που χαρακτηρίστηκαν συστημικές και τα λιγότερα επισφαλή δάνεια από 22 τράπεζες. Δεν θα μπορούσε καμία τράπεζα ασφαλώς να έχει μηδενική επισφάλεια, όταν η χώρα έπεσε έξω και όταν οι συνθήκες αγοράς άλλαξαν άρδην (…). Πάντα κάποια δάνεια γίνονται επισφαλή λόγω συνθηκών αγοράς, σε άλλες εποχές λιγότερο και σε άλλες περισσότερο, εμείς αυτό που μπορούσαμε να κάνομε είναι να έχουμε τη μικρότερη επισφάλεια σε σχέση με τους ανταγωνιστές και την είχαμε έναντι των 22 ανταγωνιστών μας".
Για υπόθεση στην οποία θα λάμψει η αλήθεια κάνει λόγο ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος δηλώνει πως τα δάνεια είναι εγγυημένα και πως οι κατηγορίες θα καταπέσουν. Σημειώνει σε ανακοίνωσή του:
"Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία. Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει".