"Κίτρινη κάρτα" στην τρόικα έβγαλε το Ευρωκοινοβούλιο, με μια έκθεση-κόλαφο που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των πολιτικών λιτότητας που επέβαλε στις υπερχρεωμένες χώρες που έχουν λάβει προγράμματα βοήθειας.
"Κίτρινη κάρτα" στην τρόικα έβγαλε το Ευρωκοινοβούλιο, με μια έκθεση-κόλαφο με την οποία αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των πολιτικών λιτότητας που επέβαλε στις υπερχρεωμένες χώρες που έχουν λάβει προγράμματα βοήθειας και ζητά την αναθεώρηση των μνημονίων.
Στο πόρισμά τους, τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής καταγγέλλουν την έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις για τα μνημόνια και ασκούν κριτική γιατί ποτέ δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις για τα λάθη με τους πολλαπλασιαστές, που μεγάλωσαν την ύφεση, αλλά και για τις υπεραισιόδοξες παραδοχές για την ανάπτυξη, πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν τα μέτρα που ελήφθησαν. Κατά συνέπεια, ενώ τα ελλείμματα μειώθηκαν, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε αντί να μειωθεί.
Μιλώντας στο MEGA, ο ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Λιεμ Χονγκ Νιοκ, εκ των συντακτών της έκθεσης, τονίζει για το θέμα αυτό:
"Οι πολλαπλασιαστές υποτιμήθηκαν. Η τρόικα πρέπει να αναθεωρήσει τις προτάσεις της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αντιλαμβάνομαι τον σκεπτικισμό των ανθρώπων, διότι οι πολιτικές λιτότητας δεν έφεραν ανάπτυξη".
Στην έκθεση, που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στην Ολομέλεια για το ρόλο που διαδραμάτισε η τρόικα στα προγράμματα αυτά, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων, ενώ όπως τονίζεται η Ελλάδα δεν απέφυγε την "ομαλή" χρεοκοπία, παρά τη βοήθεια που έλαβε. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ενώ απεφεύχθη βραχυπρόθεσμα μια άτακτη χρεοκοπία, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως αυτή αποφεύγεται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η έκθεση κάνει λόγο για αύξηση της ανισότητας στην κατανομή του εισοδήματος πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στις χώρες των μνημονίων, καθώς η περικοπή των κοινωνικών παροχών σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας οδήγησε σε διεύρυνση της φτώχειας.
Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα στις 8 και 9 Ιανουαρίου -σύμφωνα με πληροφορίες- ενώ ενώπιόν της θα μιλήσουν τόσο ο Όλι Ρεν όσο και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κ. Ρέγκλινγκ. Στόχος είναι η Ευρωβουλή να καταλήξει σε κοινό κείμενο για τα έργα και τις ημέρες της τρόικα.
Το σχέδιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί επίσημα στην Επιτροπή στις 16 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.