Από μια εταιρία χονδρικού εμπορίου, που έχει οφειλές άνω των 100.000 ευρώ ξεκίνησε το μέτρο των κατασχέσεων. Το υπουργείο Οικονομικών πάντως καλεί τους οφειλέτες να δηλώσουν στις τράπεζες εάν ο λογαριασμός που έχουν είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης ώστε να μην γίνει κατάσχεση.
Ξεκίνησαν οι κατασχέσεις – εξπρές σε τραπεζικές καταθέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο. Η πρώτη τέτοιου είδους κατάσχεση έγινε σε εταιρία χονδρικού εμπορίου, που οφείλει πάνω από 100.000 ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των τραπεζών τονίζουν ότι η νέα διαδικασία στηρίζεται στη χρήση ηλεκτρονικών, κωδικοποιημένων μηνυμάτων, και δεν αλλάζει το πλαίσιο προστασίας για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, καλώντας όσους έχουν εκκρεμότητες με το Δημόσιο, να δηλώνουν στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται, ότι οι λογαριασμοί τους χρησιμοποιούνται για τη μισθοδοσία τους.
Σήμερα δεν κατάσχονται για οφειλές προς το Δημόσιο, ποσά που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά, προβλέπεται η δυνατότητα κατάσχεσης του 25%, αλλά υπό τη προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Ο γγ. Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε για το θέμα: "Με τη νέα διαδικασία δεν αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις των κατασχέσεων, δηλαδή οι περιπτώσεις ακατάσχετου. Υπενθυμίζουμε πως οι φορολογούμενοι μπορούν σε συνεννόηση με τη τράπεζα τους, να δηλώνουν τους λογαριασμούς μισθοδοσίας, οι οποίοι προστατεύονται".
Με βάση την απόφαση που υπέγραψε ο Γ. Στουρνάρας, το αίτημα κατάσχεσης ξεκινά από τη ΔΟΥ, που είναι αρμόδια για την οφειλή και υποβάλλεται μέσω του ΚΕΠΥΟ, που λειτουργεί ως κόμβος εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών. Η υποδοχή του αιτήματος γίνεται από τον "Τειρεσία", ο οποίος το προωθεί άμεσα στις τράπεζες. Οι τράπεζες θα πρέπει να απαντούν εντός οκτώ ημερών και αν υπάρχει κατάθεση του οφειλέτη, θα πρέπει να αποδίδουν εντός 10 ημερών το ποσό στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος "Δίας". Εάν κατασχεθεί μεγαλύτερο ποσό από την οφειλή, αυτό θα επιστρέφεται μέσω ΔΟΥ.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη στιγμή “λιμνάζουν” στα ράφια των εφοριών ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 61 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι στη καλύτερη περίπτωση μπορεί να εισπραχθεί από αυτά το 25%.
Με νέα απόφαση ορίζεται η διαδικασία για το ξεσκαρτάρισμα των οφειλών που θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης, ωστόσο η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για τη πτώχευση φυσικών προσώπων βάζει στο περιθώριο για 10 χρόνια όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν σήμερα τις οφειλές τους, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ασκήσουν τη παραμικρή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στην πρώτη φάση θα γίνεται εξαντλητικός έλεγχος για την ύπαρξη κινητής και ακίνητης περιουσίας υπόχρεου και συνυπόχρεων, έλεγχος για την ολοκλήρωση κατασχέσεων για όλα τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία, έλεγχος ύποπτων μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων, όπως επίσης και άσκηση ποινικής δίωξης όπου χρειάζεται.
Στη δεύτερη φάση, θα γίνεται καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης για 10 χρόνια και όπως ορίζεται ρητώς, δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα ούτε στον υπόχρεο ούτε στον συνυπόχρεο στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.