Την απάντηση της τρόικα στην ελληνική πρόταση για τα αμυντικά συστήματα αναμένει εντός της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να κλείσει οριστικά η συμφωνία για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που θα σφραγίσει την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος χρόνου.
Την απάντηση της τρόικα στην ελληνική πρόταση για τα αμυντικά συστήματα αναμένει εντός της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να κλείσει οριστικά η συμφωνία για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που θα σφραγίσει την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος χρόνου.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε χθες μετά την λήξη του Eurogroup ότι στόχος της Ελλάδας είναι η εκταμίευση αυτή να πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου προσθέτοντας ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ενώ εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό των ΕΑΣ σε στρατιωτικό και εμπορικό τμήμα.
Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών όλες οι κρατικές ενισχύσεις θα φορτωθούν στο εμπορικό το οποίο και θα διαλυθεί, ενώ η βιωσιμότητα του στρατιωτικού σκέλους θα αξιολογηθεί σε έναν χρόνο από σήμερα -με διατήρηση της εξαγωγικής δραστηριότητας- και σε περίπτωση που δεν καταστεί βιώσιμο θα εκκαθαριστεί.
Σε περίπτωση που λυθεί και η τελευταία αυτή εκκρεμότητα, η εκταμίευση της δόσης δεν θα χρειαστεί να γίνει μετά από νέα συνεδρίαση του Eurogroup αλλά μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η τρόικα επενέρχεται αύριο στην Ελλάδα αλλά μόνο για μια εβδομάδα, όπως τόνισαν χθες εκτός του Γ. Στουρνάρα και οι Γ. Ντάισελμπλουμ και Όλι Ρεν.
Ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε πάντως ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί οριστική συμφωνία σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα εντός του μήνα, κάτι για το οποίο παρέπεμψε στον Ιανουάριο.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος από την μεριά του διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις της μιας εβδομάδας θα επικεντρωθούν σε θέματα που χρειάζονται νομοθέτηση από την ελληνική πλευρά μέχρι το τέλος του 2013 ενώ εξέφρασε την πίστη της Επιτροπής για συμφωνία Ελλάδας – τρόικα με την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών τον Ιανουάριο.
Η εκτίμηση στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε και ο Μανώλης Σπινθουράκης, είναι πως από τον Ιανουάριο και μετά θα αρχίσει να γίνεται ευρύτερη συζήτηση γύρω από την οικονομική προοπτική της Ελλάδας με το βλέμμα και στις ευρωεκλογές όπου υπάρχει ανησυχία για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών.
Υπό αυτή την έννοια, χθες υπάρχει η αίσθηση ότι επιχειρήθηκε να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις των δυο διαπραγματευτικών μερών και η οποία κορυφώθηκε με την σύγχυση που επικράτησε από τις αμφιλεγόμενες ανακοινώσεις περί της άφιξης ή μη της τρόικα στην Αθήνα.
Οι δυο πλευρές φαίνεται ότι βρίσκονται σε μια φάση διαβουλεύσεων σε βάθος με έμφαση τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην σημασία των οποίων στάθηκε και ο Γιέργκ Άσμουνσεν προσερχόμενος σήμερα στην συνεδρίαση του Ecofin αλλά και στους πλειστηριασμούς με την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να είναι η συμφωνία με τους δανειστές πριν προκριθεί η λύση της μονομερούς επίλυσης της εκκρεμότητας.