Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του υπ. Ανάπτυξης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα για να βρεθεί η χρυσή τομή για το μεγάλο "αγκάθι" των πλειστηριασμών. Οι δύο πλευρές αναζητούν πεδίο συναντίληψης για το ποιος θεωρείται στρατηγικός κακοπληρωτής, αλλά και για το πόσοι είναι τελικά αυτοί που αν και μπορούν να πληρώσουν δεν το κάνουν. Απόσταση για τη διάρκεια της μεταβατικής διάταξης.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να βρεθεί η χρυσή τομή για το μεγάλο "αγκάθι" των πλειστηριασμών.
Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην προστασία της πρώτης κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών, θέση που επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε σήμερα ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα αποτελεί τη σημαντικότερη "κόκκινη γραμμή" και ζήτησε από την κυβέρνηση και τους βουλευτές να πάρουν θέση στην πρότασή του για παράταση του ισχύοντος καθεστώτος.
Έχοντας βάλει στο στόχαστρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ΥΠΑΝ και τρόικα αναζητούν πεδίο συναντίληψης για το ποιος θεωρείται στρατηγικός κακοπληρωτής, αλλά και για το πόσοι είναι τελικά αυτοί που αν και μπορούν να πληρώσουν δεν το κάνουν και κρύβονται πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις.
Η διάκριση αυτή, μάλιστα, κρίνεται αναγκαία και από τις δυο πλευρές προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις, αλλά και να μην θιγούν δανειολήπτες που χρήζουν προστασίας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επικαλούνται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 1/3 των προσφυγών στον νόμο Κατσέλη απορρίπτεται από τα δικαστήρια. Έτσι, η τρόικα θεωρεί ότι το 30% των δανειολήπτών είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Από την άλλη, η ελληνική πλευρά αντιτάσσει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αιτήσεις απορρίπτονται για τυπικούς λόγους και ότι οι περιπτώσεις που ενέχουν δόλο δεν ξεπερνούν το 12%.
Οι κακοπληρωτές μπαίνουν και στο "μικροσκόπιο" των τραπεζών, με τις εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων να κάνουν λόγο για 30.000 δανειολήπτες που έχουν ακίνητη περιουσία αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά και υψηλές καταθέσεις και παρ' όλα αυτά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.
Πάντως, τραπεζικά στελέχη τάσσονται κατά της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, καθώς εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μείωση της τάξης 20%-30% στις τιμές των ακινήτων, μειώνοντας έτσι και την αξία των χαρτοφυλακίων τους.
Το γεγονός ότι κάποιοι κρύφτηκαν πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις αναγνωρίζει και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο οποίος όμως επισημαίνει ότι ο αριθμός αυτών δεν είναι μεγάλος. "Είναι γεγονός ότι κάποιοι μέχρι σήμερα κατόρθωσαν κακόπιστα να εκμεταλλευτούν τις προστατευτικές διατάξεις της πολιτείας, χωρίς στην πραγματικότητα να βρίσκονται στην ίδια ανάγκη με τους υπολοιπους. Αυτοί είναι λίγοι και οφείλουν οι τράπεζες να τους βρουν και όχι η Πολιτεία" σημειώνει ο Ευάγγελος Ζερβέας.
Βασικό "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΥΠΑΝ και της πλευράς των δανειστών παραμένει η διάρκεια της μεταβατικής διάταξης, με την τρόικα να επιμένει σε 6μηνη διάρκεια και την ελληνική πλευρά να μην συζητά διάρκεια μικρότερη του 1 έτους.