Την χαριστική βολή στην αγορά εργασίας επιδιώκει να δώσει η τρόικα με την απαίτησή της να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, κυρίως σε όσες επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από 100 εργαζόμενους.
Την χαριστική βολή στην αγορά εργασίας επιδιώκει να δώσει η τρόικα με την απαίτησή της να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, κυρίως σε όσες επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από 100 εργαζόμενους.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών προτείνουν:
Αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% ανα μήνα που είναι σήμερα έως και 10%
Κατάργηση της παρέμβασης του υπουργού Εργασίας
Κατάργηση της γνωμοδότησης του ανώτατου συμβουλίου εργασίας που σήμερα ισχύουν στις ομαδικές απολύσεις άνω των 30 ατόμων
20ήμερη διαβούλευση επιχείρησης με εργαζόμενους για τις απολύσεις.
Για εργασιακό μεσαίωνα μιλούν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων σε Αθήνα και επαρχία, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας να αναφέρει ότι "η Πάτρα γνωρίζει ημέρες ακμής στη μαύρη και αδήλωτη εργασία, στην απλήρωτη εργασία, στην απόλυση χωρίς να υπάρξει καταγγελία σύμβασης και χωρίς να υπάρξει αποζημίωση".
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εργασίας περιμένει την πρόταση του διεθνούς γραφείου εργασίας, στο οποίο ανέθεσε την μελέτη των δεδομένων από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, προκειμένου να διαμορφώσει την τελική του στάση. Πάντως ανοικτό είναι το ενδεχόμενο περιορισμού ή ακόμη και κατάργησης του βέτο που έχει σήμερα ο υπουργός Εργασίας σε ομαδικές απολύσεις άνω των 30 ατόμων.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα:
Οι άνεργοι αγγίζουν τα 1.365.000 άτομα, ποσοστό 27,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας
Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 21,2% στην περίοδο 2009-2012, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η στατιστική υπηρεσία δείχνουν ότι 1.010.000 άτομα ζουν σε οικογένειες που δεν δουλεύει κανείς ή δουλεύει μόνο 3 μήνες το χρόνο και το 23,1% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 914.000 νοικοκυριά με 2,5 εκατ. μέλη, βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας.