Πυρετωδώς προετοιμάζεται η κυβέρνηση ενόψει της έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι "ξαφνικοί θάνατοι" δημόσιων Οργανισμών, όπως έγινε με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.
Πυρετωδώς προετοιμάζεται η κυβέρνηση ενόψει της έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι "ξαφνικοί θάνατοι" δημόσιων Οργανισμών, όπως έγινε με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.
Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής" το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει ήδη στείλει τη λίστα με την πρώτη δεξαμενή των 19.000 υπαλλήλων από τους οποίους θα επιλεγούν οι 2.000 προς αποχώρηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη λίστα περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι των εξής υπουργείων:
Υποδομών και Δικτύων: (12.708)
Οικονομικών: (2.085)
Αγροτικής Ανάπτυξης (1.811)
Ανάπτυξης (1.462)
Περιβάλλοντος (661)
Μεταξύ των οργανισμών περιλαμβάνονται:
ΟΣΥ
ΟΣΕ
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία
ΕΛΒΟ
Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου
Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "Δήμητρα"
ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΓΑ
ΜΟΔ
Οργανισμός Κεντρικών Αγορών
ΕΤΕΑΝ
Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου
Κτηματολόγιο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης
Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ)
Βασική προτεραιότητα είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου και εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό -σε κάθε περίπτωση πριν την ελληνική προεδρία.
Τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά είναι τα εξής:
Δημοσιονομικό κενό, που η τρόικα ανεβάζει στα 1,8 δισ. ευρώ
"Τρύπα" 200 εκ. ευρώ στον φόρο ακινήτων, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αυτή θα καλυφθεί από την αυξημένη εισπραξιμότητα
"Τρύπα" ασφαλιστικών ταμείων
Πλειστηριασμοί ακινήτων
Αμυντικές Βιομηχανίες
Απολύσεις στο Δημόσιο
Απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα
Όπως επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών στο "Έθνος της Κυριακής", η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγει μια αρνητική έκθεση της τρόικας και προσθέτει:
"Θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε μια αρνητική έκθεση της τρόικας προς το Eurogroup. Αυτό θα ήταν μεγάλο πισωγύρισμα για την Ελλάδα σε μια περίοδο κατά την οποία οι εταίροι μας αναγνωρίζουν την πέραν των προσδοκιών δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας".
Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκαλούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, στην "Καθημερινή", Πόουλ Τόμσεν, την ώρα που στο Βερολίνο η διαπραγμάτευση έπαιρνε πολιτικό χαρακτήρα και ο Πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ συμφωνούσαν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα.
Βάζει θέματα ο Τόμσεν
Ο Πόουλ Τόμσεν, ζητεί την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, υποστηρίζοντας ότι η προστασία των αδυνάτων πρέπει να γίνεται από το κράτος και όχι από τις τράπεζες και τονίζει:
"Είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος να τερματισθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα που να προστατεύει αυτούς που χρωστούν και τους αδύναμους".
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ανοίγει εκ νέου θέμα απελευθέρωσης απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα λέγοντας:
"Υποστηρίζουμε τη μείωση των περιορισμών των συλλογικών απολύσεων και γνωρίζω ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό, ιδιαίτερα σε μια χώρα, όπου τόσο πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους. Αλλά αποσκοπεί σε αυτό ακριβώς: να γίνουν αλλαγές που θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και ανάπτυξη".